Większość mam wybiera karmienie piersią ze względu na korzyści zdrowotne i prawidłowy rozwój dziecka – wynika z badania „1000 pierwszych dni dla zdrowia”, którego inicjatorem jest Fundacja Nutricia. „Karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji u dzieci oraz wpływa na kształtowanie odporności w wieku późniejszym” – podkreśla Karolina Łukaszewicz, dietetyk.
Fundacja Nutricia w 2020 r. przeprowadziła badania wśród 3311 mam dzieci w wieku do 3. roku życia, a także wśród 150 kobiet w ciąży. Organizacja prezentuje wyniki badań z okazji Międzynarodowego Tygodnia Karmienia Piersią, który obchodzony jest w dniach 1-7 sierpnia.
Polki są świadome korzyści, jakie płyną z karmienia piersią
Polki decydują się na karmienie piersią ze względu na korzyści zdrowotne i prawidłowy rozwój dziecka. W mleku przekazywane są niezbędne składniki odżywcze, które są kluczowe w procesie nabywania odporności dziecka – tak twierdzi 66 proc. ankietowanych przyszłych i obecnych mam. Zdaniem kobiet karmienie piersią buduje również więź z niemowlęciem (42 proc.) i jest wygodne (60 proc.).
– Polki są świadome korzyści, jakie ich dzieciom przynosi karmienie piersią. Większość z nich planując macierzyństwo, planuje także karmienie piersią. Wiedzą, że mleko matki to najlepszy pokarm w pierwszych miesiącach życia dziecka – mówi dla PAP Karolina Łukaszewicz, dietetyk i ekspertka programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.
Karmienie piersią buduje odporność dziecka
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie piersią przez minimum 6 miesięcy od narodzin dziecka. Proces ten może być kontynuowany w zależności od preferencji mamy i dziecka. Moment rozszerzenia diety zalecany jest między 17. a 26. tygodniem życia.
– Kobiece mleko to nie tylko pokarm, ale również sposób przekazywania dziecku składników wspierających układ odpornościowy. Młody organizm w momencie urodzenia jest bezbronny, a komórki immunologiczne nie są jeszcze gotowe do samodzielnej walki z czynnikami zewnętrznymi. Potrzebują wsparcia w postaci mleka mamy, której pokarm zawiera cenne składniki odżywcze, kluczowe witaminy, białko, kwasy tłuszczowe, oligosacharydy mleka kobiecego, a także przeciwciała wytworzone w jej organizmie – tłumaczy dietetyczka.
Łukasiewicz dodaje, że dzięki karmieniu piersią dziecko buduje swoją odporność, a w jego jelitach kształtuje się korzystna mikrobiota. Ponadto zdaniem ekspertki karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, a także wpływa na odporność dzieci w wieku późniejszym.
Trudności związane z karmieniem piersią
Z badań Fundacji wynika, że jedynie 12 proc. mam nie miało nigdy trudności w karmieniu piersią. 34 proc. kobiet nauczyło się tego procesu po narodzeniu dziecka. Natomiast 4 proc. ankietowanych twierdzi, że karmienie piersią jest procesem naturalnym i każda matka posiada tę umiejętność bezpośrednio po porodzie.
Tymczasem 19 proc. mam stosowało karmienie mieszane – łączyło karmienie piersią z podawaniem mleka modyfikowanego. Karolina Łukasiewicz zauważa, że mamy, które stosowały taką dietę jako główne powody wskazują najczęściej brak wystarczającej ilości pokarmu w piersi. Zdaniem ekspertki w przypadku takich problemów warto skorzystać ze wsparcia doradcy laktacyjnego lub lekarza prowadzącego. Kobiety mogą również czerpać wiedzę z bezpłatnych poradników stworzonych przez ekspertów, takich jak „Karmienie Piersią”, który został przygotowany według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.
Źródło: PAP
Przeczytaj także: Nowe wytyczne dla szkół dotyczące organizacji zajęć w obliczu pandemii
Większość mam wybiera karmienie piersią ze względu na korzyści zdrowotne i prawidłowy rozwój dziecka – wynika z badania „1000 pierwszych dni dla zdrowia”, którego inicjatorem jest Fundacja Nutricia. „Karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji u dzieci oraz wpływa na kształtowanie odporności w wieku późniejszym” – podkreśla Karolina Łukaszewicz, dietetyk.
Fundacja Nutricia w 2020 r. przeprowadziła badania wśród 3311 mam dzieci w wieku do 3. roku życia, a także wśród 150 kobiet w ciąży. Organizacja prezentuje wyniki badań z okazji Międzynarodowego Tygodnia Karmienia Piersią, który obchodzony jest w dniach 1-7 sierpnia.
Polki są świadome korzyści, jakie płyną z karmienia piersią
Polki decydują się na karmienie piersią ze względu na korzyści zdrowotne i prawidłowy rozwój dziecka. W mleku przekazywane są niezbędne składniki odżywcze, które są kluczowe w procesie nabywania odporności dziecka – tak twierdzi 66 proc. ankietowanych przyszłych i obecnych mam. Zdaniem kobiet karmienie piersią buduje również więź z niemowlęciem (42 proc.) i jest wygodne (60 proc.).
– Polki są świadome korzyści, jakie ich dzieciom przynosi karmienie piersią. Większość z nich planując macierzyństwo, planuje także karmienie piersią. Wiedzą, że mleko matki to najlepszy pokarm w pierwszych miesiącach życia dziecka – mówi dla PAP Karolina Łukaszewicz, dietetyk i ekspertka programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.
Karmienie piersią buduje odporność dziecka
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie piersią przez minimum 6 miesięcy od narodzin dziecka. Proces ten może być kontynuowany w zależności od preferencji mamy i dziecka. Moment rozszerzenia diety zalecany jest między 17. a 26. tygodniem życia.
– Kobiece mleko to nie tylko pokarm, ale również sposób przekazywania dziecku składników wspierających układ odpornościowy. Młody organizm w momencie urodzenia jest bezbronny, a komórki immunologiczne nie są jeszcze gotowe do samodzielnej walki z czynnikami zewnętrznymi. Potrzebują wsparcia w postaci mleka mamy, której pokarm zawiera cenne składniki odżywcze, kluczowe witaminy, białko, kwasy tłuszczowe, oligosacharydy mleka kobiecego, a także przeciwciała wytworzone w jej organizmie – tłumaczy dietetyczka.
Łukasiewicz dodaje, że dzięki karmieniu piersią dziecko buduje swoją odporność, a w jego jelitach kształtuje się korzystna mikrobiota. Ponadto zdaniem ekspertki karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, a także wpływa na odporność dzieci w wieku późniejszym.
Trudności związane z karmieniem piersią
Z badań Fundacji wynika, że jedynie 12 proc. mam nie miało nigdy trudności w karmieniu piersią. 34 proc. kobiet nauczyło się tego procesu po narodzeniu dziecka. Natomiast 4 proc. ankietowanych uważa, że karmienie piersią jest procesem naturalnym i każda matka umie karmić od razu.
Tymczasem 19 proc. mam stosowało karmienie mieszane – łączyło karmienie piersią z podawaniem mleka modyfikowanego. Karolina Łukasiewicz zauważa, że mamy, które stosowały taką dietę jako główne powody wskazują najczęściej brak wystarczającej ilości pokarmu w piersi. Zdaniem ekspertki w przypadku takich problemów warto skorzystać ze wsparcia doradcy laktacyjnego lub lekarza prowadzącego. Kobiety mogą również czerpać wiedzę z bezpłatnych poradników stworzonych przez ekspertów, takich jak „Karmienie Piersią”, który został przygotowany według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.
Źródło: PAP
Przeczytaj także: Nowe wytyczne dla szkół dotyczące organizacji zajęć w obliczu pandemii