Badanie: 96 proc. polskich młodych mam decyduje się na karmienie piersią

Ten tekst przeczytasz w 5 min.

Większość mam wybiera karmienie piersią ze względu na korzyści zdrowotne i prawidłowy rozwój dziecka – wynika z badania „1000 pierwszych dni dla zdrowia”, którego inicjatorem jest Fundacja Nutricia. „Karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji u dzieci oraz wpływa na kształtowanie odporności w wieku późniejszym” – podkreśla Karolina Łukaszewicz, dietetyk.

Fundacja Nutricia w 2020 r. przeprowadziła badania wśród 3311 mam dzieci w wieku do 3. roku życia, a także wśród 150 kobiet w ciąży. Organizacja prezentuje wyniki badań z okazji Międzynarodowego Tygodnia Karmienia Piersią, który obchodzony jest w dniach 1-7 sierpnia.

Polki są świadome korzyści, jakie płyną z karmienia piersią

60 proc. kobiet karmi piersią przez pierwsze pół roku od narodzin dziecka, a 74 proc. mam kontynuuje karmienie od 7. do 12. miesiąca życia niemowlęcia. 83 proc. kobiet, które spodziewają się dzieci, planuje karmić je piersią po porodzie.

Polki decydują się na karmienie piersią ze względu na korzyści zdrowotne i prawidłowy rozwój dziecka. W mleku przekazywane są niezbędne składniki odżywcze, które są kluczowe w procesie nabywania odporności dziecka – tak twierdzi 66 proc. ankietowanych przyszłych i obecnych mam. Zdaniem kobiet karmienie piersią buduje również więź z niemowlęciem (42 proc.) i jest wygodne (60 proc.).

– Polki są świadome korzyści, jakie ich dzieciom przynosi karmienie piersią. Większość z nich planując macierzyństwo, planuje także karmienie piersią. Wiedzą, że mleko matki to najlepszy pokarm w pierwszych miesiącach życia dziecka  – mówi dla PAP Karolina Łukaszewicz, dietetyk i ekspertka programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Karmienie piersią buduje odporność dziecka

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie piersią przez minimum 6 miesięcy od narodzin dziecka. Proces ten może być kontynuowany w zależności od preferencji mamy i dziecka. Moment rozszerzenia diety zalecany jest między 17. a 26. tygodniem życia.

– Kobiece mleko to nie tylko pokarm, ale również sposób przekazywania dziecku składników wspierających układ odpornościowy. Młody organizm w momencie urodzenia jest bezbronny, a komórki immunologiczne nie są jeszcze gotowe do samodzielnej walki z czynnikami zewnętrznymi. Potrzebują wsparcia w postaci mleka mamy, której pokarm zawiera cenne składniki odżywcze, kluczowe witaminy, białko, kwasy tłuszczowe, oligosacharydy mleka kobiecego, a także przeciwciała wytworzone w jej organizmie – tłumaczy dietetyczka.

Łukasiewicz dodaje, że dzięki karmieniu piersią dziecko buduje swoją odporność, a w jego jelitach kształtuje się korzystna mikrobiota. Ponadto zdaniem ekspertki karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, a także wpływa na odporność dzieci w wieku późniejszym.

Trudności związane z karmieniem piersią

Z badań Fundacji wynika, że jedynie 12 proc. mam nie miało nigdy trudności w karmieniu piersią. 34 proc. kobiet nauczyło się tego procesu po narodzeniu dziecka. Natomiast 4 proc. ankietowanych twierdzi, że karmienie piersią jest procesem naturalnym i każda matka posiada tę umiejętność bezpośrednio po porodzie.

Tymczasem 19 proc. mam stosowało karmienie mieszane – łączyło karmienie piersią z podawaniem mleka modyfikowanego. Karolina Łukasiewicz zauważa, że mamy, które stosowały taką dietę jako główne powody wskazują najczęściej brak wystarczającej ilości pokarmu w piersi. Zdaniem ekspertki w przypadku takich problemów warto skorzystać ze wsparcia doradcy laktacyjnego lub lekarza prowadzącego. Kobiety mogą również czerpać wiedzę z bezpłatnych poradników stworzonych przez ekspertów, takich jak „Karmienie Piersią”, który został przygotowany według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.

Źródło: PAP

Przeczytaj także: Nowe wytyczne dla szkół dotyczące organizacji zajęć w obliczu pandemii

https://www.facebook.com/everethnews

Większość mam wybiera karmienie piersią ze względu na korzyści zdrowotne i prawidłowy rozwój dziecka – wynika z badania „1000 pierwszych dni dla zdrowia”, którego inicjatorem jest Fundacja Nutricia. „Karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji u dzieci oraz wpływa na kształtowanie odporności w wieku późniejszym” – podkreśla Karolina Łukaszewicz, dietetyk.

Fundacja Nutricia w 2020 r. przeprowadziła badania wśród 3311 mam dzieci w wieku do 3. roku życia, a także wśród 150 kobiet w ciąży. Organizacja prezentuje wyniki badań z okazji Międzynarodowego Tygodnia Karmienia Piersią, który obchodzony jest w dniach 1-7 sierpnia.

Polki są świadome korzyści, jakie płyną z karmienia piersią

60 proc. kobiet karmi piersią przez pierwsze pół roku od narodzin dziecka, a 74 proc. mam kontynuuje karmienie od 7. do 12. miesiąca życia niemowlęcia. 83 proc. kobiet, które spodziewają się dzieci, planuje karmić je piersią po porodzie.

Polki decydują się na karmienie piersią ze względu na korzyści zdrowotne i prawidłowy rozwój dziecka. W mleku przekazywane są niezbędne składniki odżywcze, które są kluczowe w procesie nabywania odporności dziecka – tak twierdzi 66 proc. ankietowanych przyszłych i obecnych mam. Zdaniem kobiet karmienie piersią buduje również więź z niemowlęciem (42 proc.) i jest wygodne (60 proc.).

– Polki są świadome korzyści, jakie ich dzieciom przynosi karmienie piersią. Większość z nich planując macierzyństwo, planuje także karmienie piersią. Wiedzą, że mleko matki to najlepszy pokarm w pierwszych miesiącach życia dziecka  – mówi dla PAP Karolina Łukaszewicz, dietetyk i ekspertka programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Karmienie piersią buduje odporność dziecka

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie piersią przez minimum 6 miesięcy od narodzin dziecka. Proces ten może być kontynuowany w zależności od preferencji mamy i dziecka. Moment rozszerzenia diety zalecany jest między 17. a 26. tygodniem życia.

– Kobiece mleko to nie tylko pokarm, ale również sposób przekazywania dziecku składników wspierających układ odpornościowy. Młody organizm w momencie urodzenia jest bezbronny, a komórki immunologiczne nie są jeszcze gotowe do samodzielnej walki z czynnikami zewnętrznymi. Potrzebują wsparcia w postaci mleka mamy, której pokarm zawiera cenne składniki odżywcze, kluczowe witaminy, białko, kwasy tłuszczowe, oligosacharydy mleka kobiecego, a także przeciwciała wytworzone w jej organizmie – tłumaczy dietetyczka.

Łukasiewicz dodaje, że dzięki karmieniu piersią dziecko buduje swoją odporność, a w jego jelitach kształtuje się korzystna mikrobiota. Ponadto zdaniem ekspertki karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji, a także wpływa na odporność dzieci w wieku późniejszym.

Trudności związane z karmieniem piersią

Z badań Fundacji wynika, że jedynie 12 proc. mam nie miało nigdy trudności w karmieniu piersią. 34 proc. kobiet nauczyło się tego procesu po narodzeniu dziecka. Natomiast 4 proc. ankietowanych uważa, że karmienie piersią jest procesem naturalnym i każda matka umie karmić od razu.

Tymczasem 19 proc. mam stosowało karmienie mieszane – łączyło karmienie piersią z podawaniem mleka modyfikowanego. Karolina Łukasiewicz zauważa, że mamy, które stosowały taką dietę jako główne powody wskazują najczęściej brak wystarczającej ilości pokarmu w piersi. Zdaniem ekspertki w przypadku takich problemów warto skorzystać ze wsparcia doradcy laktacyjnego lub lekarza prowadzącego. Kobiety mogą również czerpać wiedzę z bezpłatnych poradników stworzonych przez ekspertów, takich jak „Karmienie Piersią”, który został przygotowany według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.

Źródło: PAP

Przeczytaj także: Nowe wytyczne dla szkół dotyczące organizacji zajęć w obliczu pandemii

https://www.facebook.com/everethnews

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy