Badanie wykazuje związek genetyczny między migreną a poziomem cukru we krwi

Ten tekst przeczytasz w < 1 min.

Nowe badania wykazały związek genetyczny między migreną a poziomem cukru we krwi. Badania te rzucają światło na potencjalną rolę metabolizmu glukozy w patogenezie migreny i mogą prowadzić do opracowania nowych metod leczenia tej uporczywej choroby.

Migrena a poziom cukru we krwi

Międzynarodowy zespół naukowców udowodnił, że migrena i cukier we krwi mogą być ze sobą powiązane genetycznie. Badacze odkryli, że genetyczne mutacje związane z wysokim poziomem cukru we krwi mogą również wpływać na pojawienie się migreny.

Cztery geny

Badanie to opiera się na danych genetycznych pochodzących od ponad 300 000 osób. Naukowcy zidentyfikowali 4 geny związane z cukrem we krwi, które były również związane z migreną. Jednym z odkryć było to, że gen związany z cukrem we krwi nazywany GCKR był również powiązany z ryzykiem wystąpienia migreny.

Naukowcy zauważyli również, że 2 z 4 genów związanych z cukrem we krwi były związane z procesem produkcji insuliny. Jest to istotne, ponieważ wcześniejsze badania sugerowały, że migreny mogą być związane z poziomem insuliny.

W drodze do wynalezienia leku na migrenę

Choć badanie to nie dostarcza bezpośrednich dowodów na to, że wysoki poziom cukru we krwi powoduje migrenę, naukowcy uważają, że istnieją wyraźne powiązania genetyczne między tymi dwoma problemami. Ponadto badacze stwierdzili, że ​​badanie to może pomóc w identyfikacji nowych terapii, które mogą być skuteczne w leczeniu migreny.

Występowanie migreny na świecie wynosi około 14,7%. Oznacza to, że migrena jest jedną z najczęstszych chorób neurologicznych na świecie. 

Źródło: newatlas.com

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy