Rola probiotyków w kształtowaniu zdrowia kobiet w ciąży

Ten tekst przeczytasz w 4 min.

Ciąża to czas, kiedy wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne takie jak kwas foliowy, żelazo, jod, witamina D3, magnez, kwasy PUFA czy probiotyczne bakterie kwasu mlekowego. Prawidłowe odżywianie oraz suplementacja niezbędnymi witaminami i szczepami probiotycznymi są dla kobiety niezwykle istotne również w okresie przed zajściem w ciążę.

Jak wykazują badania naukowe, aby zapewnić niezbędną ilość witamin oraz bakterii probiotycznych w okresie ciąży, obok suplementacji witamin i minerałów niezwykle ważna jest również probiotykoterapia. Specjalistyczne probiotyki przeznaczone dla kobiet w ciąży i karmiących piersią zapewniają zarówno prawidłowy rozwój płodu, jak również układu odpornościowego matki oraz dziecka.

Jaką funkcję w organizmie pełnią probiotyki?

Probiotyki to żywe organizmy, które w znaczny sposób wpływają na pracę układu pokarmowego i układu odpornościowego. To właśnie dzięki wielu probiotycznym szczepom bakterii, takim jak bakterie kwasu mlekowego z rodzaju BifidobacteriumLactobacillus, możliwe jest zachowanie równowagi mikroflory jelitowej.

Niekiedy może dojść do zachwiania mikroflory jelit, czyli wzrostu udziału bakterii, które charakteryzują się niekorzystnym oddziaływaniem na organizm. Wpływ na zaburzenie tej równowagi mają takie czynniki jak m.in. antybiotykoterapia, leki przeciwbólowe, suplementacja żelazem, stres czy dieta obfitująca w cukry proste. Konsekwencją dysbiozy jelit może być zwiększona podatność na infekcje pokarmowe, wywołane bakteriami z grupy Salmonella, E. Coli, Listeria, oraz infekcje grzybicze, wywołane przez drożdżaki z gatunku Candida.

Długotrwałe zaburzenie równowagi flory bakteryjnej w jelitach może być również czynnikiem ryzyka wielu chorób takich jak choroby autoimmunologiczne (AZS, choroby tarczycy) czy choroby układu pokarmowego: rak jelita grubegowrzodziejące zapalenie jelit, dlatego tak ważne jest dbanie o odpowiednią florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym.

Jaki wpływ na zdrowie ciężarnej i dziecka mają probiotyki?

Specjalistyczna probiotykoterapia w ciąży umożliwia zniwelowanie objawów dolegliwości ciążowych takich jak zaparcia czy wzdęcia, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób takich jak cukrzyca ciążowa, infekcje grzybicze czy choroby alergiczne. Probiotyk przeznaczony dla ciężarnych powinien zawsze zawierać szczepy z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus, z uwagi na synergistyczne działanie tych bakterii.

Badania wykazują bardzo dobrze udokumentowaną skuteczność probiotycznego szczepu Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) w hamowaniu i skracaniu czasu trwania ostrej biegunki poantybiotykowej u dzieci i dorosłych. LGG ogranicza również już istniejące dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak gazy czy wzdęcia. 1,2

Szczep Bifidobacterium lactis BS01 (LMG P-21384) wykazuje potwierdzone klinicznie korzystne efekty w leczeniu zaparć 3,4. Z kolei szczep Bifidobacterium breve BR03 (DSM16604) wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych  jelit oraz sutka.5,6

 

Bifidobacterium – jeden z najważniejszych rodzajów bakterii probiotycznych, niezbędny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią

Preparatem, który pozwala kobietom w ciąży uzupełniać mikrobiotę jelit, jest LACTINOVA® mama, czyli specjalistyczny doustny synbiotyk. Zalecany on jest zarówno dla kobiet w okresie planowania ciąży, będących w 2. i 3. trymestrze, jak i dla kobiet w okresie laktacji. Dzięki odpowiednio dobranej kompozycji probiotycznych bakterii z rodzaju BifidobacteriumLactobacillus preparat ten pozytywnie wpływa na zdrowie matki, ale również noworodka. Bifidobakterie jako jedne z pierwszych zasiedlają przewód pokarmowy noworodka po jego narodzinach, kształtując jego układ odpornościowy.

Suplement diety LACTINOVA®mama został opracowany na bazie pięciu szczepów bakterii probiotycznych o potwierdzonej klinicznie skuteczności, a także prebiotyku (błonnika rozpuszczalnego FibregumTM). Preparat ten dostarcza do organizmu probiotyczne szczepy tj. (Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC53103), Lactobacillus acidophilus LA02 (DSM 21717), Bifidobacterium breve BR03 (DSM 16604), Lactobacillus lactis BS01 (LMG P-21384) i Lactobacillus lactis BA05 (DSM 18352).

Dzięki odpowiednio dobranym szczepom probiotycznym z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium synbiotyk LACTINOVA®mama minimalizuje ryzyko wystąpienia problemów jelitowych (zaparcia, kolki czy biegunka) oraz chorób takich jak cukrzyca ciężarnych7 czy infekcje układu moczowo-płciowego. Synbiotyk ten ogranicza również negatywny wpływ antybiotyków stosowanych podczas ciąży czy cesarskiego cięcia. Ponadto dzięki obecności szczepu Lactobacillus rhamnosus GG suplement ten minimalizuje także potencjalne ryzyko wystąpienia u dzieci egzemy i atopowego zapalenia skóry (AZS)8.

 

Tekst powstał we współpracy z firmą Hexanova.

Źródła:

  1. Agemnnone , Krul C., Rijkers G., Kort R.: A practical guide for probiot- ics applied to the case of antibiotic-associated diarrhea in The Netherlands, BMC Gastroenterology (2018) 18:103
  2. Selected Lactobacillus rhamnosus GG Research Abstracts, i-Health, 2013
  3. Del Piano M., Carmagnola S., Anderloni A., Andorno S., Ballarè M., Balza- rini M., Montino F., Orsello M., Pagliarulo M., Sartori M., Tari R., Sforza F., Capurso L..: The Use of Probiotics in Healthy Volunteers With Evacuation Disorders and Hard Stools, J Clin Gastroenterol, 2010 Sep;44 Suppl 1:S30-4
  4. Del Piano M.: The use of probiotics in the treatment of constipation in the elderly CIBUS, 2005; 1(1):23-30
  5. Saggioro : Probiotics in the Treatment of Irritable Bowel Syndrome, J Clin Gastroenterol. 2007 Jul, Vol.38, Suppl.2
  6. Nicola , Mogna L., Allesina S., Barba M., Deidda F., Lorenzini P., Raiter E., Strozzi GP,, Mogna G.: Interaction between probiotics and human immune cells, Supplement to AgroFOOD industry hi-tech – March/April 2010 – vol 21 n 2
  7. Barrett H., Nitert MD., Conwell LS., Callaway LK.: Probiotics for prevent- ing gestational diabetes (Review), Cochrane Database Syst Rev 2014 Feb 27;2014(2):CD009951
  8. Fiocchi A, Pawankar R, Cuello-Garcia C, et al. World Allergy Organization –McMaster University Guidelines for Allergic Disease Prevention (GLAD-P):probiotics. World Allergy Organ J 2015;8(1):4
  9. Zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży pojedynczej, niepowikłanej, Ginekologiczno-Położniczy Szpital Kliniczny Uniwersytetu Medycznego im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu,
  10.  Świątkowska D., Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Klinika Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka,
  11. Instytut Żywności i Żywienia im. Prof. dra med. Aleksandra Szczygła

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy