Wysokie stężenie kwasów omega-3 we krwi a ryzyko zgonu z powodu zakażenia koronawirusem

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Fatty Acid Research Institute (FARI) i Cedars-Sinai Medical Center w Los Angeles (USA), u osób u największym stężeniu kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi odnotowano czterokrotnie mniejsze zagrożenie zgonem z powodu COVID-19, w porównaniu do osób o stężeniu najniższym.

Wysokie stężenie kwasów omega-3 we krwi a ryzyko zgonu z powodu zakażenia koronawirusem

Według ekspertów kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne

W badaniach wzięło udział 100 pacjentów, hospitalizowanych z powodu choroby COVID-19, którzy zostali podzieleni na cztery grupy, w zależności od stężenia kwasów omega-3. Analizy pokazały, iż w grupie pacjentów o najwyższym stężeniu odnotowano tylko jeden zgon, natomiast w pozostałych łącznie 13.

Eksperci wykazali, iż cztery razy mniej zagrożone śmiercią były osoby, u których stężenie korzystnych kwasów było najwyższe.

– Choć wyniki te nie spełniają standardowych warunków znaczenia statystycznego, to pilotażowe badanie razem z wieloma dowodami na przeciwzapalne działanie kwasów EPA i DHA silnie sugeruje, że te dostępne w pożywieniu, typowe dla morskich organizmów kwasy tłuszczowe mogą pomóc w zmniejszeniu skutków COVOID-19. Z pewnością potrzebne są szersze badania, aby potwierdzić te wstępne wyniki – podkreślił główny autor pracy dr Arash Asher.

Burza cytokinowa fundamentalnym mechanizmem ciężkiej postaci COVID-19

Dr James H. O’Keefe dyrektor Preventive Cardiology w Saint Luke’s Mid America Heart Institute, niezależny ekspert wyjaśnił, iż zbyt silna odpowiedź zapalna nazywana burzą cytokinową to fundamentalny mechanizm ciężkiej postaci COVID-19.

– Kwasy omega-3 (DHA i EPA) mają silne działanie przeciwzapalne i to pilotażowe badanie dostarcza sugestywnych dowodów na to, że kwasy te mogą ograniczyć burzę cytokinową powstającą przy COVID-19 – dodał Dr James H. O’Keefe.

Dotychczas zostało opublikowanych kilka prac naukowych wskazujących na przeciwzapalne działanie kwasów omega-3, jednak tezy te nie były potwierdzone recenzowaną hipotezą.

Wyniki powyższych badań zostały opublikowane na łamach czasopisma „Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids”. Ich autorzy liczą jednak na otrzymanie dofinansowania, które pozwoli na kontynuowanie badań.

Źródło: PAP

Przeczytaj także: Smartfony mogą uszkadzać rozrusznik serca

 

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy