POLSPEN: wiele polskich szpitali nie realizuje leczenia żywieniowego

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Jak podaje Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN – aż 80 proc. hospitalizowanych pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej, a ponad 30 proc. chorych dotyka problem niedożywienia szpitalnego.

Ministerstwo Zdrowia poproszone o skomentowanie sprawy, odpowiedziało PAP, że obecnie trwają prace legislacyjne nad projektem rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach.

– Opracowanie ogólnych standardów dotyczących żywienia pacjentów powinno wpłynąć korzystnie nie tylko na standard organizacyjny placówek, ale także skuteczność leczenia i poprawę zdrowia pacjentów – wyjaśnił resort.

Brak wykwalifikowanej kadry, odgórnie ustalonych norm i zasad

Jak wskazują POLSPEN, obecnie wiele polskich szpitali nie realizuje leczenia żywieniowego, gdyż nie posiada odpowiednio wykwalifikowanej w tym zakresie kadry lub z ich perspektywy punkty przyznawane przez Narodowy Fundusz Zdrowia lepiej jest wykorzystać np. w kierunku operacji chirurgicznych.  Tymczasem lekarze coraz częściej zwracają uwagę na prawidłowe standardy żywienia klinicznego i występowanie ewentualnych zaburzeń metabolicznych u pacjentów leczonych w szpitalu, ze szczególnym uwzględnieniem opieki okołooperacyjnej.

– W Polsce brakuje odgórnie ustalonych norm i zasad, które mogłyby bezpośrednio wpłynąć na poprawę jakości w zakresie żywienia klinicznego. Stosowanie terapii żywieniowej w polskich szpitalach, pomimo konieczności lub wskazań do przeprowadzenia u części pacjentów, nadal dla wielu placówek jest procesem nieuregulowanym i problematycznym, mimo że prawidłowo przeprowadzone leczenie żywieniowe pozwala wyeliminować wiele powikłań, skrócić czas leczenia oraz poprawić przeżywalność chorych – podkreśliła prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, dr n. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka.

Brak wiedzy personelu medycznego na temat leczenia żywieniowego

Z rozporządzenia ministra zdrowia z dnia 15 września 2011 r. wynika, że ocena stanu odżywienia powinna być wykonywana w dniu przyjęcia chorego do szpitala za pomocą skali SGA lub NRS 2022. Oceny powinien dokonać wykwalifikowany personel medyczny, tj. lekarz lub członek zespołu żywieniowego. Tymczasem, jak przekazano w komunikacie POLSPEN, „mimo istnienia odgórnego obowiązku przeprowadzenia kwalifikacji, szpitale ich nie wykonują. Dodano również, że „ocena stanu odżywienia przy pomocy badań ankietowych stanowi ważny czynnik szybkiej oraz prostej oceny kondycji zdrowotnej pacjenta”.

Innym problemem, na który wskazuj POLSPEN, który uniemożliwia realizację leczenia żywieniowego, jest również brak wiedzy pracowników medycznych. Z badania przeprowadzonego w 2021 r. wśród studentów kierunku lekarskiego oraz lekarzy pracujących w szpitalu w ramach Porozumienia Zawodów Medycznych, aż 85. deklaruje, że nie byłoby w stanie samodzielnie zainicjować i poprowadzić interwencji żywieniowej.

– Nasze obserwacje stale pokazują lukę w procesie kształcenia młodych lekarzy. Większość uczelni medycznych nie prowadzi przedmiotów związanych z terapią żywieniową, więc początkujący medycy nie są świadomi roli, jaką odgrywa niedożywienie, jak mają reagować i wdrażać leczenie żywieniowe – wskazała dr Mańkowska-Wierzbicka. – W szpitalu powinno zostać powołane ambulatoryjne poradnictwo żywieniowe, w którym można uzyskać rekomendacje w zakresie suplementacji doustnymi dietami przemysłowymi – dodała ekspertka.

Źródło: PAP

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy