Na \u0142amach czasopisma \u201eCell Metabolism\u201d opublikowano badanie dotycz\u0105ce zwi\u0105zku wysokiego poziomu insuliny z ryzykiem raka trzustki. Warto zaznaczy\u0107, \u017ce s\u0105 to pierwsze, dok\u0142adnie wyja\u015bniaj\u0105ce badanie, dlaczego osoby z oty\u0142o\u015bci\u0105 lub cukrzyc\u0105 typu 2 s\u0105 bardziej nara\u017cone na wyst\u0105pienie nowotworu trzustki.<\/strong><\/p>\n Badanie jako pierwsze wyja\u015bnia dok\u0142adnie, dlaczego osoby oty\u0142e lub chore na cukrzyc\u0119 typu 2<\/strong> s\u0105 bardziej nara\u017cone na ryzyko zachorowania na raka trzustki. Okazuje si\u0119, \u017ce przynajmniej jedn\u0105 z przyczyn jest zbyt wysoki poziom insuliny we krwi. Nadmierne ilo\u015bci tego hormonu<\/strong> nadmiernie stymuluj\u0105 kom\u00f3rki trzustki produkuj\u0105ce enzymy trawienne, co prowadzi do stanu zapalnego i rozwoju zmian przedrakowych.<\/strong><\/p>\n \u2013 Razem z gwa\u0142townym wzrostem liczby os\u00f3b oty\u0142ych i cierpi\u0105cych na cukrzyc\u0119 typu 2, widzimy alarmuj\u0105cy wzrost zachorowalno\u015bci na raka trzustki.<\/strong> Uzyskane wyniki pomagaj\u0105 nam zrozumie\u0107, dlaczego tak si\u0119 dzieje i pokazuj\u0105 wag\u0119 utrzymania insuliny na prawid\u0142owym poziomie. Mo\u017cna to osi\u0105gn\u0105\u0107 za pomoc\u0105 diety, \u0107wicze\u0144 i w niekt\u00f3rych przypadkach-lek\u00f3w \u2013 powiedzia\u0142 prof. James Johnson z University of British Columbia.<\/strong><\/p>\n Eksperci w swoim badaniu skupili si\u0119 na gruczolakoraku przewodowym<\/strong>, czyli najbardziej agresywnym nowotworem trzustki, kt\u00f3ry wyst\u0119puje najcz\u0119\u015bciej. Tylko 10% pacjent\u00f3w prze\u017cywa 5 lat od diagnozy. <\/strong>Szacuje si\u0119, \u017ce ze wzgl\u0119du na wzrost zachorowa\u0144 rak trzustki do roku 2030 stanie si\u0119 drug\u0105 najcz\u0119stsz\u0105 przyczyn\u0105 zgon\u00f3w spowodowanych nowotworami. <\/strong>Odkrycie mo\u017ce tak\u017ce pozwoli\u0107 na wprowadzenie terapii oddzia\u0142uj\u0105cych na ww. receptory i zapobiegaj\u0105cych rakowi trzustki lub spowalniaj\u0105cych jego progresj\u0119 jak twierdz\u0105 naukowcy.<\/p>\n Rozpocz\u0119\u0142o si\u0119 badanie kliniczne z udzia\u0142em pacjent\u00f3w chorych na raka trzustki<\/strong>, podczas kt\u00f3rego lekarze staraj\u0105 si\u0119 uwa\u017cnie utrzymywa\u0107 prawid\u0142owy poziom cukru we krwi i insuliny. Naukowcy uwa\u017caj\u0105 r\u00f3wnie\u017c, \u017ce odkrycie mo\u017ce mie\u0107 tak\u017ce wp\u0142yw na inne nowotwory powi\u0105zane z oty\u0142o\u015bci\u0105 i cukrzyc\u0105 typu 2.<\/strong><\/p>\n \u2013 Celem tego badania by\u0142o sprawdzenie hipotezy, \u017ce hiperinsulinemia w stanie oty\u0142ym dzia\u0142a bezpo\u015brednio na kom\u00f3rki groniaste, sprzyjaj\u0105c inicjacji raka trzustki. Nasze dane wyra\u017anie potwierdzaj\u0105 model, w kt\u00f3rym Insr w kom\u00f3rkach groniastych odgrywa przyczynow\u0105 rol\u0119 we wspieraniu inicjacji raka w kontek\u015bcie oty\u0142o\u015bci wywo\u0142anej diet\u0105 i zmutowanego Kras \u2013 podsumowa\u0142 autor badania.<\/p>\n \u0179r\u00f3d\u0142o: PAP, sciencedirect.pl<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Na \u0142amach czasopisma \u201eCell Metabolism\u201d opublikowano badanie dotycz\u0105ce zwi\u0105zku wysokiego poziomu insuliny z ryzykiem raka trzustki. Warto zaznaczy\u0107, \u017ce s\u0105<\/p>\nPrze\u0142omowe badanie <\/strong><\/h3>\n
Najcz\u0119stszy nowotw\u00f3r trzustki<\/strong><\/h3>\n