Na \u0142amach czasopisma \u201eAmerican Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology\u201d opublikowano badania, kt\u00f3re dotycz\u0105 wp\u0142ywu spo\u017cywania s\u0142odkich napoj\u00f3w na prac\u0119 serca. Specjali\u015bci s\u0105 zgodni, \u017ce taki typ napoj\u00f3w zwi\u0119ksza ryzyko migotania przedsionk\u00f3w (AFib).<\/strong><\/p>\n AFib, czyli migotanie przedsionk\u00f3w,<\/strong> jest bardzo cz\u0119sto wyst\u0119puj\u0105cym schorzeniem, kt\u00f3re charakteryzuje si\u0119 nieregularnym biciem serca. <\/strong>Co wi\u0119cej, nieleczone AFib mo\u017ce doprowadzi\u0107 do powa\u017cnych schorze\u0144, takich jak: udar, niewydolno\u015b\u0107 serca i inne problemy zwi\u0105zane z sercem. W swoim badaniu naukowcy przeanalizowali diety ponad 200 tys. os\u00f3b doros\u0142ych<\/strong>. Jak si\u0119 okaza\u0142o pacjenci, kt\u00f3rzy spo\u017cywali 2 litry lub wi\u0119cej napoj\u00f3w gazowanych, mieli o 20% wy\u017csze ryzyko wyst\u0105pienia migotania przedsionk\u00f3w<\/strong>. Ponadto s\u0142odzone napoje podwy\u017cszaj\u0105 tak\u017ce parametry stanu zapalnego, jak r\u00f3wnie\u017c zwi\u0119kszaj\u0105 poziom lipid\u00f3w w surowicy krwi.<\/p>\n \u2013 Ju\u017c wcze\u015bniej mieli\u015bmy niepokoj\u0105ce doniesienia dotycz\u0105ce wp\u0142ywu spo\u017cywania napoj\u00f3w s\u0142odzonych na rozw\u00f3j cukrzycy, szczeg\u00f3lnie u dzieci. <\/strong>Ta nowa praca przeanalizowa\u0142a ryzyko wyst\u0119powania nowych epizod\u00f3w migotania przedsionk\u00f3w na bardzo du\u017cej grupie os\u00f3b i ewidentnie pokazuje, \u017ce w grupie, kt\u00f3ra spo\u017cywa\u0142a powy\u017cej dw\u00f3ch litr\u00f3w p\u0142yn\u00f3w sztucznie s\u0142odzonych, i to zar\u00f3wno cukrem, jak i s\u0142odzikami, odnotowano od trzech do czterech razy wi\u0119ksze ryzyko nowych epizod\u00f3w migotania przedsionk\u00f3w<\/strong> \u2013 komentuje prof. dr hab. n. med. Marcin Grabowski z Kliniki Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kierownik Pododdzia\u0142u Elektrokardiologii.<\/p>\n Co wi\u0119cej, specjalista podkre\u015bla r\u00f3wnie\u017c, \u017ce coraz cz\u0119\u015bciej migotanie przedsionk\u00f3w zwi\u0105zane jest z nasilonym stanem zapalnym. Dodaje, \u017ce nadal u podstaw AFib le\u017c\u0105 czynniki<\/strong>, takie jak: oty\u0142o\u015b\u0107, bezdech senny, choroba wie\u0144cowa, cukrzyca. <\/strong><\/p>\n \u2013 Trzeba jednak pami\u0119ta\u0107, \u017ce naturalne soki, w tym te \u015bwie\u017co wyciskane, te\u017c nie powinny by\u0107 spo\u017cywane w nadmiernej ilo\u015bci<\/strong>, bo s\u0105 kaloryczne i bogate w\u0119glowodanowo, co nie jest zalecane dla pacjent\u00f3w z cukrzyc\u0105. Nie powinno si\u0119 te\u017c nimi popija\u0107 posi\u0142k\u00f3w w du\u017cej ilo\u015bci. Najzdrowsze jest uzupe\u0142nianie p\u0142yn\u00f3w w postaci czystej wody<\/strong> \u2013 opowiedzia\u0142 kardiolog.<\/p>\n Jak pokazuj\u0105 najnowsze badania American Heart Association, tygodniowo mo\u017cna spo\u017cywa\u0107 450 kcal napoj\u00f3w gazowanych, czyli trzy puszki napoj\u00f3w gazowanych tygodniowo<\/strong>. Warto jednocze\u015bnie wprowadzi\u0107 do swojego \u017cycia aktywno\u015b\u0107 fizyczn\u0105, kt\u00f3ra r\u00f3wnie\u017c mo\u017ce przyczyni\u0107 si\u0119 do obni\u017cenia ryzyka wyst\u0105pienia migotania przedsionk\u00f3w.<\/p>\n \u2013 Aktywno\u015b\u0107 fizyczna o po\u0142ow\u0119, a nie w ca\u0142o\u015bci redukuje ryzyko chor\u00f3b sercowo-naczyniowych<\/strong> zwi\u0105zane z piciem s\u0142odzonych napoj\u00f3w \u2013 informuje Jean-Philippe Drouin-Chartierz z Uniwersytetu Lavala, wsp\u00f3\u0142autor badania.<\/p>\n Prof. Grabowski uwa\u017ca, \u017ce spo\u017cywanie napoj\u00f3w gazowanych szczeg\u00f3lnie przez m\u0142odych ludzi jest niezwykle niebezpieczne.<\/p>\n \u2013 Szczeg\u00f3lnie \u017ce pokolenie m\u0142odych ludzi w wieku 30-40 lat<\/strong> ze wsp\u00f3\u0142istniej\u0105cym ryzykiem zakrzepowo-zatorowym to pacjenci, kt\u00f3rzy ze wzgl\u0119du na migotanie przedsionk\u00f3w s\u0105 obarczeni ryzykiem udaru<\/strong> \u2013 zwraca uwag\u0119 specjalista.<\/p>\n \u0179r\u00f3d\u0142o: zdrowie.pap.pl<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Na \u0142amach czasopisma \u201eAmerican Heart Association Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology\u201d opublikowano badania, kt\u00f3re dotycz\u0105 wp\u0142ywu spo\u017cywania s\u0142odkich napoj\u00f3w na prac\u0119<\/p>\nCzym jest AFib?<\/strong><\/h3>\n
Jaka jest dopuszczalna dawka napoj\u00f3w gazowanych?<\/strong><\/h3>\n