Badania przeprowadzone przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych wskazały, że spożywanie większej ilości wysokoprzetworzonych produktów ma związek z wystąpieniem depresji, nerwicy czy gorszym samopoczuciem. Przyczyną tego, według badaczy, może być niedobór istotnych dla organizmu składników oraz nadmiar kalorii.
Dotychczas mówiło się jedynie o tym, że tego rodzaju produkty zawierające takie dodatki jak barwniki, emulgatory czy aromaty, mogą wpływać na wystąpienie depresji. Jednak jak dowiedli w swoim badaniu naukowcy z Florida Atlantic University, wysokoprzetworzone jedzenie może prowadzić również do wystąpienia innych problemów psychologicznych.
W badaniu wzięło udział ponad 10 tys. osób
Zespół z Florida Atlantic University wykazał jasną zależność pomiędzy jedzeniem wysokoprzetworzonej żywności a problemami psychologicznymi. Osoby spożywające tego rodzaju żywność częściej doświadczały objawów łagodnej depresji, tzw. „gorsze dni” czy uczucie zdenerwowania. Ponadto znacznie mniejsza grupa z tych osób wskazała, że nigdy nie doświadcza tzw. „złych dni”.
„Ultraprzetworzona żywność ma małą wartość, a wysoką zawartość kalorii. Zawiera bowiem dużo dodanego cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i soli, a przy tym niewiele białka, błonnika, witamin, mikroelementów i fitosubstancji. W USA ponad 70 proc. pakowanego jedzenia jest zaklasyfikowane jest jako żywność wysokoprzetworzona i dostarcza 60 proc. kalorii spożywanych przez Amerykanów. Biorąc pod uwagę skalę jej wykorzystania oraz oddziaływania, nasze badanie ma ogromne znaczenie dla zdrowia publicznego” – podkreślił dr Eric Hecht, współautor opracowania.
1 na 5 dorosłych Amerykanów cierpi na jakąś chorobę psychiczną
Jak podkreślili badacze, zgodnie z danymi National Institute of Mental Health, 1 na 5 dorosłych obywateli USA choruje na jakieś schorzenie psychiczne. Choroba ta w konsekwencji może być przyczyną złego stanu zdrowia, niezdolności do pracy, a nawet zgonu. Dlatego tak istotne wydają się nowe wyniki badań, z których jasno wynika, jak ważną rolę w naszym życiu odgrywa odpowiednie żywienie.
„Dane zdobyte w tym badaniu wnoszą kolejne, ważne informacje w obliczu coraz większej liczby dowodów na szkodliwe działanie ultraprzetworzonej żywności na zdrowie psychiczne. Potrzebne są analityczne, epidemiologiczne badania, aby sprawdzić wiele hipotez stworzonych na podstawie tych niezwykłych danych” – stwierdził jeden z autorów, prof. Charles H. Hennekens.
Wyniki analizy amerykańskich naukowców zostały opublikowane na łamach czasopisma „Public Health Nutrition”.
Źródło: PAP