Badanie: wysoko przetworzone jedzenie może zwiększać ryzyko przedwczesnego zgonu

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

„Konsumpcja ultra-przetworzonej żywności wiąże się z rozwojem wielu schorzeń, takich jak otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, niektóre nowotwory i inne” – podkreśla dr Eduardo A.F. Nilson z Uniwersytetu w Sao Paulo. Jak wynika z badań brazylijskich naukowców – wysoko przetworzona żywność może również prowadzić do przedwczesnego zgonu.

W Brazylii wysoko przetworzona żywność przyczynia się do około 60 tys. zgonów rocznie. W państwach rozwiniętych takiego jedzenia spożywa się więcej, więc skutki mogą być jeszcze większe.

Naukowcy zbadali wpływ ultra-przetworzonej żywności na przedwczesne zgony

Naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo zwracają uwagę, że gotowa do konsumpcji, ultra-przetworzona żywność, w wielu krajach powoli zastępuje naturalne składniki diety. Zdaniem badaczy spożywanie takich produktów w Brazylii w 2019 r. przyczyniło się do 10 proc. przedwczesnych zgonów.

– Wcześniejsze modele szacowały zdrowotny i ekonomiczny koszt działania krytycznych składników, takich jak sód, cukier, tłuszcze typu trans oraz specyficzne produkty i napoje – np. słodzone – wskazuje dr Eduardo A.F. Nilson, główny autor publikacji, która ukazała się na łamach „American Journal of Preventive Medicine”.

Ekspert dodaje, że do tej pory nie oceniano potencjalnego wpływu ultra-przetworzonej żywności na przedwczesne zgony.

– Informacje na temat śmiertelności związanej ze spożyciem takiego jedzenia i modelowanie wpływu zmian diety mogą pomóc w tworzeniu żywieniowych strategii zapobiegających chorobom i wczesnej śmierci – dodaje naukowiec.

Przedwczesnej śmierci w wyniku spożywania przetworzonej żywności można uniknąć

Dr Eduardo A.F. Nilson wraz z zespołem przeprowadził analizę danych na temat reprezentatywnej grupy Brazylijczyków i Brazylijek w różnym wieku. Wysoce przetworzone produkty obejmowały od 13 do 21 proc. spożywanej żywności. W uwzględnionym badaniu w 2019 r. prawie 550 tys. osób zmarło przedwcześnie wieku od 30 do 69 lat. Jak wskazują badacze – ponad 260 tys. zgonów wynikało z niezakaźnych chorób, którym można było zapobiec. Zdaniem naukowców około 57 tys. zgonów rocznie można przypisać spożyciu ultra-przetworzonej żywności.

W Brazylii w porównaniu do krajów silnie rozwiniętych konsumuje się znacznie mniej przetworzonej żywności. W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii czy Europie Zachodniej takie produkty dostarczają prawie połowę kalorii, więc mogą mieć jeszcze większe znaczenie dla przedwczesnej śmiertelności.

Badacze z Uniwersytetu w Sao Paulo obliczyli, że w Brazylii ograniczenie konsumpcji przetworzonej żywności o 10-50 proc. mogłoby zapobiec od 6 do prawie 30 tys. przedwczesnym zgonom.

– Konsumpcja ultra-przetworzonej żywności wiąże się z rozwojem wielu schorzeń, takich jak otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, niektóre nowotwory i inne. Stanowi ważną przyczynę przedwczesnych zgonów dorosłych mieszkańców Brazylii, którym można zapobiec – wskazuje dr Nilson. – Już zmniejszenie spożycia wysoce przetworzonych produktów do poziomu sprzed dekady mogłoby obniżyć związane z tą żywnością zgony o 21 proc. Potrzebne są strategie, które zniechęcają do konsumpcji takiego jedzenia – dodaje ekspert.

Żywność ultra-przetworzona to m.in. zupy w paczkach, sosy, mrożona pizza, gotowe do spożycia posiłki, hot-dogi, wędliny, napoje gazowane, lody, kupowane w sklepach ciastka, ciasta, cukierki czy pączki.

Źródło: PAP

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy