Popularne substancje słodzące, takie jak sacharyna, sukraloza i aspartam, mogą patogennie wpływać na „zdrowe” bakterie jelitowe i uszkadzać ściany jelita, a w konsekwencji prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Naukowcy z Anglia Ruskin University (ARU) przeprowadzili badania, by udowodnić szkodliwy wpływ sztucznych słodzików na zdrowie.

Sztuczne słodziki patogennie oddziałują na dwa rodzaje bakterii jelitowych – E. coli i E. faecalis. Te patogenne zmiany mogą prowadzić do tworzenia się biofilmów, a także zwiększają adhezję i inwazję bakterii do ludzkich komórek jelitowych.
Słodziki nasilają tworzenie się biofilmu
W swoich analizach naukowcy z ARU zbadali substancje słodzące z dwóch popularnych napojów bezalkoholowych. Wykazali, że znajdujące się w nich słodziki zwiększyły adhezję E. coli i E. faecalis do jelitowych komórek. W różnym stopniu nasilały tworzenie się biofilmów. Naukowcy wyjaśniają, że bakterie, które rosną w biofilmach są mniej wrażliwe na leczenie przeciwdrobnoustrojowe i są bardziej skłonne do wydzielania toksyn i przyczyniają się do wywoływania wielu chorób. Z badania wynika również, że trzy substancje słodzące, które znajdowały się w analizowanym napoju, powodowały inwazję patogennych bakterii jelitowych na komórki Caco-2, które znajdują się w ścianie jelita. Jedynie sacharyna nie miała znaczącego wpływu na inwazję E. coli.
Substancje słodzące mogą uszkadzać jelita
Bakterie E. faecalis, które przekroczą ścianę jelita, mogą przedostać się do krwiobiegu i zgromadzić w węzłach chłonnych, wątrobie i śledzionie, powodując szereg infekcji, w tym posocznicę.
– Nasze badanie jest pierwszym, które pokazuje, że niektóre ze słodzików najczęściej występujących w żywności i napojach – sacharyna, sukraloza i aspartam – mogą sprawić, że normalne i „zdrowe” bakterie jelitowe staną się patogenne. Te patogenne zmiany obejmują większe tworzenie biofilmów oraz zwiększoną adhezję i inwazję bakterii do ludzkich komórek jelitowych. Zmiany te mogą prowadzić do inwazji naszych własnych bakterii jelitowych i powodować uszkodzenia naszego jelita, co może być związane z infekcją, sepsą i niewydolnością wielonarządową – wskazuje starszy autor badań dr Havovi Chichger z Anglia Ruskin University.
Słodzik nie jest zdrowszą alternatywą
Nadmierne spożycie cukru, jak zaznaczają naukowcy z ARU, jest czynnikiem rozwoju wielu chorób, od próchnicy, po otyłość i cukrzycę 2. stopnia. Słodziki często przedstawiane są jako zdrowsza alternatywa dla cukru, jednak, jak się okazuje, mogą wpływać na rozwój kolejnych chorób. Badacze z ARU alarmują więc o potrzebę przeprowadzenia większej ilości badań nad szkodliwością popularnych substancji słodzących.
Przeczytaj także: Pacjenci z łuszczycowym zapaleniem stawów nawet 7 lat czekają na podjęcie leczenia