Jak informuje pismo „Nutrients” – typowa japońska dieta, czyli bogata w produkty sojowe, owoce morza i wodorosty, może spowolnić zwłóknienie wątroby. Co więcej, dieta ta wpisana jest na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
![](https://everethnews.pl/wp-content/uploads/2023/05/193369581_l_normal_none-scaled.jpg)
Dieta japońska popularna jest na całym świecie. Stworzono nawet system punktacji (mJDI12), który ocenić zgodność danej diety z japońskim wzorcem. Uwzględnione w niej zostały produkty, takie jak:
- ryż,
- zupa miso,
- marynaty,
- produkty sojowe,
- zielone i żółte warzywa,
- owoce,
- owoce morza, grzyby,
- wodorosty, zielona herbata,
- kawa,
- wołowina,
- wieprzowina.
Wyniki wahają się od 0 do 12, przy czym wyższe wyniki wskazują na większą zgodność.
Badania japońskich naukowców
Zespół naukowców kierowany przez dr Hideki Fujii i profesora nadzwyczajnego Yoshinari Matsumoto z Osaka Metropolitan University przeanalizowali związek między jedzeniem, masą mięśniową i postępem zwłóknienia wątroby. W eksperymencie wzięło udział 136 pacjentów z Osaka Metropolitan University Hospital z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD).
Jak się okazało grupa z wyższym mJDI12, czyli pacjenci, którzy spożywali większe ilości produktów zakwalifikowanych do diety japońskiej, a w szczególności produktów sojowych, owoców morza i wodorostów – wykazała dużo mniejszy stopień progresji włóknienia wątroby. Ponadto osoby, które spożywały soję miały większą masę mięśniową, a więc niższy stopień progresji włóknienia wątroby.
– To badanie wskazuje, że japońska dieta może być skuteczna w leczeniu dietetycznym pacjentów z NAFLD. Mamy nadzieję, że dalsze badania interwencyjne doprowadzą do ustalenia skutecznej diety dla tych pacjentów – podsumował profesor Matsumoto.
Istnieją jednak pewne ograniczenia
Lekarze informują, że istnieją pewne ograniczenia, które należy wziąć pod uwagę w przypadku analizy wyników. Przede wszystkim są to badania przekrojowe.
– Wzory żywieniowe mogą ulec zmianie w wyniku stanów chorobowych; dlatego nasze wyniki muszą zostać potwierdzone w badaniach prospektywnych i interwencyjnych. Drugim ograniczeniem jest to, że ryzyko zaawansowanego zwłóknienia wątroby oceniano za pomocą oceny Agile 3+. Dokładniejsza ocena zaawansowanego włóknienia wątroby wymaga oceny za pomocą biopsji wątroby. – wyjaśnił ekspert.
Trzecim ograniczeniem tych badań był fakt, że wszyscy pacjenci, którzy wzięli udział w badaniu byli z jednego ośrodka, co oznacza, że metoda leczenia była taka sama.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) to przewlekłą chorobą wątroby. Najczęstszą przyczyną powstania tego schorzenia jest insulinooporność i zaburzenie regulacji adiponektyny, bardzo ważnego hormonu regulującego równowagę energetyczną organizmu.
Główne czynniki ryzyka NAFLD to:
- otyłość (zwłaszcza trzewna, w której tłuszcz gromadzi się głównie w jamie brzusznej),
- cukrzyca typu 2,
- dyslipidemia, czyli nieprawidłowa gospodarka lipidowa (stężenie we krwi cholesterolu i triglicerydów),
- zespół metaboliczny,
- zespół policystycznych jajników.
Najczęstszymi objawami NAFLD są: zmęczenie, złe samopoczucie, osłabienie, uczucie dyskomfortu w prawej górnej części brzucha. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby bardzo często występuje u osób, które zmagają się z otyłością.
Źródło: mdpi.com, wpn.pl, mp.pl