Jak bakterie jelitowe zmniejszają ryzyko chorób serca?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Naukowcy z Ohio State University odkryli, że jeden ze szczepów bakterii jelitowych może pozytywnie wpływać na zdrowie serca, zmniejszając ryzyko chorób tego narządu. Eksperci są zdania, że badane przez nich drobnoustroje mogą zostać wykorzystane do opracowania nowatorskich terapii.

Badacze z amerykańskiego ośrodka przeanalizowali, w jaki sposób procesy metaboliczne bakterii jelitowych mogą być powiązane z chorobami serca. Ich badania dowiodły, że aktywność szczepu bakterii Eubacterium limosum wpływa na zmniejszenie produkcji związku chemicznego, który bierze udział w rozwoju miażdżycy tętnic.

Jak tłumaczy prof. Joseph Krzycki, ekspert w dziedzinie mikrobiologii z Ohio State University i główny autor badań:

– W ciągu ostatniej dekady dowiedziono, że bakterie jelitowe w różnorodny sposób wpływają na zdrowie człowieka. Mikroorganizmy, które poddaliśmy badaniom, wspomagają zdrowie organizmu poprzez zapobieganie przekształceniu szkodliwego związku chemicznego w jeszcze bardziej szkodliwy. Nie jesteśmy jeszcze w stanie określić, czy bakteria ta może zostać wykorzystana do stworzenia nowych terapii, ale nad tym pracujemy – powiedział ekspert.

Jak działają bakterie?

Badania naukowców z Ohio dowiodły, że Eubacterium limosum wchodzi w jelitach w reakcję z l-karnityną, która jest dostarczana do organizmu wraz z jedzeniem. Dzięki tej interakcji l-karnityna zostaje wykluczona z produkcji trimetyloaminy, czyli związku chemicznego, który bierze udział w procesie zatykania naczyń krwionośnych. W ten sposób Eubacterium limosum przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób kardiologicznych.

Badacze sądzą, że pozytywne działanie bakterii jest związane z enzymem MtcB. Białko to odpowiada za demetylację, czyli usuwanie specyficznych molekuł (grup metylowych) z DNA, dzięki czemu zmienia się struktura lub funkcjonowanie związku chemicznego.

Co jeszcze potrafią bakterie?

Autorzy badań wskazują, że pozytywny wpływ bakterii jelitowych na ludzki organizm przejawia się w wielu nieodkrytych jeszcze mechanizmach. Jak tłumaczy prof. Joseph Krzycki, odkrycie, że konkretny rodzaj bakterii jelitowych oddziałuje na organizm w ściśle określony sposób, sugeruje, że drobnoustroje tworzące florę jelitową mogą na wiele sposobów pozytywnie wpływać na procesy związane z metabolizmem.  

Jak podsumowuje prof. Krzycki:

– Białko MtcB jest częścią rodziny białek, do której należą tysiące enzymów. Mogą one wykorzystywać zróżnicowane związki chemiczne, by wpływać na to, jakie substancje odżywcze są konsumowane przez bakterie jelitowe. To oznacza, że przed naukowcami jeszcze dużo pracy nad poznaniem i zrozumieniem, jakie role w organizmie odgrywa flora jelitowa.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/

Przeczytaj także: Osteoporoza – dlaczego jest taka groźna? Wywiad z ekspertką

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy