Z badania przeprowadzonego przez kanadyjskich naukowców z University of Quebec wynika, iż utrata węchu i smaku po infekcji COVID-19 może utrzymywać się co najmniej 5 miesięcy i jest ona wynikiem zmian neurologicznych.

– Choć COVID-19 to nowe schorzenie, wcześniejsze badania wskazały, że większość ludzi traci część zmysłów węchu i smaku na wczesnych etapach choroby. Chcieliśmy iść dalej i bliżej przyjrzeć się temu, jak długo u ludzi z COVID-19 utrzymuje się utrata węchu i smaku i jak jest ona poważna – wyjaśnił dr Johannes Frasnelli, autor badania.
W badaniu wzięło udział 813 pracowników służby zdrowia, u których wykryto SARS-CoV2
Badanie polegało na wypełnianiu przez uczestników specjalnych ankiet online i wykonywaniu domowych testów, dzięki którym możliwe było zmierzenie pracy zmysłu smaku i węchu ok. pięć miesięcy po zakażeniu.
Jak wykazali w badaniu naukowcy, przeciętna osoba, która wzięła udział w badaniu nie odzyskała całkowicie zmysłu węchu. Ponadto aż 580 badanych doświadczyło ubytku utraty węchu w początkowym stadium choroby. 51 proc. z nich nie odzyskało węchu po pięciu miesiącach od zakażenia. A u 17 proc. ubytek ten utrzymał się dłużej.
Z 10-punktowej skali, badani najczęściej wskazywali na 7 punktów w zakresie zmysłu węchu, natomiast w porównaniu do okresu przed zakażeniem, wynik ten wynosił 9.
Zakażenie koronawirusem a zmysł smaku
Ubytek smaku został odnotowany na początku choroby u 527 osób, które wzięły udział w badaniu. Po pięciu miesiącach zmysłu tego nie odzyskało 38 proc. z nich, natomiast u 73 pacjentów w tym okresie odnotowano trwałe ubytki smaku.
Badani ocenili swój smak po zakażeniu koronawirusem na 8 w 10-stopniowej skali. W porównaniu do okresu sprzed choroby, wskaźnik ten wynosił 9.
– Nasze wyniki dowodzą, że uszkodzenie węchu i smaku może utrzymywać się u wielu osób z COVID-19 – zaznaczył dr Johannes Frasnelli. Widać znaczenie obserwacji ludzi, którzy przeszli zakażenie, i na potrzebę dalszych badań, sprawdzających zasięg neurologicznych problemów związanych z COVID-19.
Wnioski z badań zostały przedstawione podczas konferencji naukowej American Academy of Neurology’s.
Źródło: PAP
Przeczytaj także: Jakie efekty dają masowe szczepienia na COVID? Są dane z Włoch i Wielkiej Brytanii