Witaminy w pigułce! Witamina B5 – jakie ma właściwości?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Witamina B5 jest kolejną witaminą z grupy B, które są rozpuszczane w wodzie. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powszechnie znana jest jako kwas pantotenowy. Warto wiedzieć, jak przejawia się jej niedobór i nadmiar.

Witamina B5 – właściwości

Kwas pantotenowy jest składnikiem koenzymu A, który bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu węglowodanów i tłuszczów. Witamina B5 wpływa również na prawidłowe działanie układu nerwowego, jak również układu pokarmowego. Co więcej, przyczynia się do zapobiegania zmęczeniu, ponieważ wpływa na gospodarkę energetyczną organizmu.  Ponadto witamina B5 wpływa na zachowanie odpowiedniego stanu układu odporności, ponieważ bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał. Witamina B5 uczestniczy w syntezie cholesterolu, hormonów sterydowych, witamin A i D oraz neuroprzekaźników. Kwas pantotenowy dba o prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, jak również wpływa na proces gojenia się ran.

Witamina B5 – niedobór i nadmiar

Niedobór witaminy B5 prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśniowego, a także uszkodzeń kory nadnerczy.  Co więcej, pojawią się objawy, takie jak: drażliwość, osłabienie, łaknienie, zmęczenie, obniżenie ciśnienia krwi, łuszczenie skóry, łysienie, upośledzone gojenie ran i „zespół pieczenia stóp”. Niedobór witaminy B5 wpływa również na spadek masy ciała i pogorszenie wzroku. Ponadto mogą pojawić się zaburzenia dermatologiczne, w postaci siwienia włosów – wynik upośledzonej pigmentacji.

Ryzyko niedoboru najczęściej dotyka osób niedożywionych, nadużywających alkoholu, chorych na gruźlicę.

Bardzo rzadko dochodzi do nadmiaru witaminy B5, ponieważ jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem. Jedynie podczas stosowania bardzo wysokich dawek d-pantotenianu wapnia zaobserwowano objawy niepożądane ze strony przewodu pokarmowego, w postaci biegunki, reakcje uczuleniowe, zaburzenia akcji serca oraz upośledzenie funkcjonowania mięśni szkieletowych.

Witamina B5 – źródło

Witaminę B5 można odnaleźć w produktach, takich jak:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • otręby,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • jajka,
  • drożdże,
  • chude mięso.

Warto również zaznaczyć, że obróbka termiczna nie wpływa na zawartość witaminy B5 w produktach.

Witamina B5 – dawkowanie

W zależności od płci i wieku oraz stanu filologicznego ustalono normy. Wystarczające dzienne spożycie witaminy B5:

  1. Dzieci:
  • 1-3 lata – 4 mg,
  • 4-6 lat – 4 mg,
  • 7-9 lat – 4 mg;
  1. Chłopcy:
  • 10-12 lat – 4 mg,
  • 13-15 lat – 5 mg,
  • 16-18 lat – 5 mg;
  1. Dziewczęta:
  • 10-12 lat – 4mg,
  • 13-15 lat – 5 mg,
  • 16-18 lat – 5 mg;
  1. Mężczyźni – 5 mg;
  2. Kobiety – 5 mg;
  3. Kobiety w ciąży – 6 mg;
  4. Kobiety karmiące piersią – 7 mg.

Źródło: gemini.pl, enaturalnie.pl, pantabletka.pl

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy