Witaminy w pigułce! Witamina E – jakie ma właściwości?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Witamina E jest silnym antyoksydantem. Badania wykazały, że witamina ta bierze udział w krzepnięciu krwi, co może skutkować zapobiegnięciu powstawania miażdżycy. Tzw. „witamina młodości” ma również wpływ na poprawę kondycji skóry.

Witamina E pełni rolę niezbędnego składnika pokarmowego i jest jedną z witamin, która rozpuszcza się w tłuszczach. Magazynowana jest w organizmie, głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczach.

Witamina E – właściwości

Witaminą E określa się grupę związków organicznych, takich jak alfa-tokoferol, gamma-tokoferol czy tokotrienole. Do najważniejszych właściwości witaminy E jest należy dobroczynny wpływ na gojenie się ran i budowę skóry. Działa również na układ odpornościowy i oddziałuje na procesy metaboliczne. Witamina E wspomaga także płodność, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne hamuje utlenianie tłuszczów obecnych zarówno w błonach komórkowych, jak i we krwi. W rezultacie obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej. Witamina E chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem i uczestniczy w transporcie tlenu do komórek mięśniowych, podnosząc wydolność mięśni. Warto również pamiętać, że witamina E jest naturalnym filtrem UV, dlatego warto wybierać do opalania kosmetyki, które mają ja w składzie.

Odpowiednia ilość witaminy E jest niezbędna u kobiet, które planują ciążę. Mianowicie witamina E w połączeniu z kwasem foliowym zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu i zapewnia jego prawidłowy rozwój.

Ponadto suplementacja witaminy E może zmniejszyć lub zniwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość.

Witamina E – niedobór

Niedobór witaminy E zdarza się bardzo rzadko. Najczęściej dotyka on osób, które zmagają się z zaburzeniami wchłaniania tłuszczu, np. mukowiscydozą oraz celiakią.

Główne objawy niedoboru witaminy E to:

  • zmęczenie i rozdrażnienie,
  • anemia,
  • kłopoty z koncentracją,
  • pogorszenie widzenia,
  • wypadanie włosów,
  • dłuższe gojenie się ran,
  • bezpłodność,
  • przedwczesne starzenie się,
  • podatność na infekcje,
  • zaburzenia neurologiczne,
  • bolesność i zanik mięśni.

Witamina E – nadmiar

Jeśli witamina E jest dostarczana poprzez pożywienie, nie doprowadzi do jej przedawkowania. Niemniej jednak może dojść do nadmiaru tej witaminy w organizmie, jeśli osoba przejmuje kilka suplementów diety z witaminą E.

Do objawów przedawkowania witaminy E należą:

  • krwawienia,
  • osłabienie mięśni,
  • bóle głowy,
  • podwójne widzenie,
  • zmęczenie i senność,
  • zaburzenia jelitowe.

Witamina E – źródło

Witamina E może być dostarczana do organizmu poprzez pokarm. Wyjątkowo bogate w nią są:

  • olej słonecznikowy,
  • oliwa z oliwek,
  • awokado,
  • orzechy laskowe, włoskie, migdały,
  • zarodki nasion, zbóż czy kiełki,
  • ryby – łosoś, mintaj, makrela, śledź, tuńczyk,
  • otręby i płatki owsiane,
  • mleko i jego przetwory,
  • drób – kurczak, indyk,
  • warzywa – szpinak, papryka, pomidory, brokuły, marchew, brukselka,
  • owoce – czarna porzeczka, brzoskwinia, morela.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E określa się według aktualnych norm Instytutu Żywności i Żywienia (http://www.czytelniamedyczna.pl/585,normy-zywienia-dotyczace-witamin.html):

  • do 6. miesiąca życia: 4 mg,
  • od 7. miesiąca do 1. roku życia: 5 mg,
  • od 1. do 3. roku życia: 6 mg,
  • od 4. do 9. roku życia: 7 mg,
  • chłopcy powyżej 10. roku życia: 10 mg,
  • dziewczęta powyżej 10. roku życia: 10 mg,
  • kobiety w ciąży: 12 mg
  • kobiety karmiące piersią: 14 mg.

Źródło: auraherbals, wapteka.pl, Medicover.pl

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy