5 najzdrowszych potraw wigilijnych. Sprawdź, jak wesprzeć odporność w święta

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Ze względu na trwającą epidemię koronawirusa w tym roku szczególnie ważne jest, by spędzić święta Bożego Narodzenia zdrowo i bezpiecznie. Poniżej prezentujemy listę potraw, które warto przygotować na wigilijny stół, by wesprzeć odporność i zdrowie.

  1. Karp i śledź

Ryby to źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonienasyconych (omega-3 oraz omega-6), które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu sercowo-naczyniowego, a dodatkowo wspierają odporność. Ponadto wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzapalne.

Karpie i śledzie to również bogate źródło witamin i mikroelementów takich jak witaminy D i E, potas, wapń, żelazo i selen.

  1. Barszcz czerwony

Barszcz czerwony zawiera duże ilości kwasu foliowego oraz witaminy C. Kwas foliowy ma wpływ na regulację poziomu homocysteiny, czyli aminokwasu odpowiedzialnego za ogólny stan zdrowia, pracę mózgu oraz serca. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Witamina C może natomiast wspierać organizm w walce z infekcjami.

Ponadto barszcz czerwony zawiera betaninę, czyli barwnik o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych.

  1. Kiszona kapusta

Kiszona kapusta bardzo korzystnie wpływa na zdrowie i odporność. Dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego wspiera florę bakteryjną jelit i układ odpornościowy.

Kiszona kapusta to bogate źródło witamin i mikroelementów takich jak witaminy C, A, E i K, witaminy z grupy B oraz potas, żelazo, magnez i wapń. Dzięki temu kiszona kapusta jeszcze skuteczniej wspiera odporność i chroni organizm przed infekcjami.

Sok z kiszonej kapusty ma również działanie detoksykujące i przeciwzapalne.

  1. Grzyby

Grzyby to bogate źródło błonnika. Ponadto grzyby zawierają beta-glukany i kwas foliowy, czyli związki odpowiadające za stymulację pracy układu immunologicznego, oraz witaminy: A, B1 i B2, D2. Witamina B2 i witamina A mają pozytywny wpływ na błony śluzowe, drogi oddechowe oraz nabłonek naczyń krwionośnych i skóry. Witamina B2 uczestniczy również w utrzymywaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

  1. Cynamon i inne przyprawy korzenne

Cynamon wykazuje właściwości przeciwzapalne, a ponadto pomaga w zwalczaniu infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Może być stosowany pomocniczo w leczeniu przeziębień, grypy oraz infekcji dróg oddechowych.

Kardamon działa wzmacniająco na odporność, ponadto może być pomocny w leczeniu schorzeń dróg oddechowych, ponieważ łagodzi kaszel.

Anyż wykazuje natomiast działanie wykrztuśne, odkażające i rozkurczające.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, stronazdrowia.pl, izielnik.pl

 

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy