Wegetarianie posiadają zdrowszy profil biomarkerów niż osoby jedzące mięso – uznało The European Association for the Study of Obesity na podstawie badań naukowców z University of Glasgow. Stwierdzenie odnosi się do osób dorosłych w różnym wieku, o różnej wadze, natomiast spożycie alkoholu i palenie tytoniu nie mają na nie wpływu.
Biomarkery można podzielić na złe i dobroczynne – takie, które sprzyjają nowotworom czy chorobom sercowo-naczyniowym, a także im zapobiegające. By zrozumieć czy dieta może mieć wpływ na poziom markerów we krwi i moczu, naukowcy z University of Glasgow przeprowadzili badanie wśród ponad 177 tys. Brytyjczyków. Były to osoby zdrowe, w wieku od 37 do 73 lat. Uczestników badania zaklasyfikowano jako wegetarian – niejedzących czerwonego mięsa, drobiu ani ryb (4 111 osób), którzy zadeklarowali, że od 5 lat nie wprowadzali zmian w swojej diecie, oraz jako osoby jedzące mięso (166 516 osób). Naukowcy zbadali 19 biomarkerów we krwi i w moczu związanych z cukrzycą, chorobami układu krążenia, nowotworami, wątrobą, kośćmi i stawami oraz funkcjonowaniem nerek.
Wegetarianie z 13 lepszymi biomarkerami
Nawet po uwzględnieniu potencjalnie wpływowych na zdrowie czynników, jak wiek, płeć, wykształcenie, pochodzenie etniczne, otyłość, palenie tytoniu i spożycie alkoholu, analiza wykazała, że w porównaniu z osobami jedzącymi mięso, wegetarianie mieli znacząco niższy poziom 13 niekorzystnych biomarkerów, m.in.:
- cholesterolu całkowitego,
- cholesterolu frakcji lipoprotein o niskiej gęstości (LDL tzw. „złego cholesterolu”),
- apolipoproteiny A i B (związanych z chorobami układu krążenia),
- gamma-glutamylotrasferezy (GGT) i aminotransferazy alaninowej (AST) – markerów czynności wątroby wskazujących na stan zapalny lub uszkodzenie komórek),
- insulinopodobnego czynniku wzrostu (IGF-1; hormonu, który pobudza wzrost i namnażanie się komórek nowotworocyh),
- kwasu moczowego,
- białka całkowitego,
- kreatyniny (markera wskazujący na pogorszającą się czynność nerek).
Wegetarianie mieli jednak niższe poziomy niektórych dobroczynnych biomarkerów, w tym tzw. dobrego cholesterolu oraz witaminy D i wapnia. Mieli również wyższy poziom tłuszczów (trójglicerydów) we krwi i cystatyny C. Rodzaj diety nie miał natomiast wpływu na poziom hemoglobiny glikowanej HbA1c, białka C-reaktywnego (CRP) oraz aminotransferazy asparaginianowej (AST).
„Wyniki badań dają do myślenia”
Dr Carlos Celis-Morales z University of Glasgow w Wielkiej Brytanii, który kierował badaniami, podkreśla, że wyniki dają do myślenia.
– Osoby stosujące dietę wegetariańską spożywają więcej warzyw, owoców i orzechów, które zawierają więcej składników odżywczych, błonnika i innych potencjalnie korzystnych związków. Nie jedzą czerwonego i przetworzonego mięsa, których spożywanie wiąże się z chorobami serca i niektórymi nowotworami. Te różnice żywieniowe mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego wegetarianie wydają się mieć niższy poziom biomarkerów chorobowych prowadzących do uszkodzenia komórek i chorób przewlekłych – wskazuje.
Źródło: EASO
Przeczytaj także: Zmiany w płucach mogą utrzymywać się rok po hospitalizacji na COVID-19