Białko perilipin 5 przyspiesza proces spalania tłuszczu i zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Naukowcy z UTSW odkryli, że zwiększenie poziomu białka skoncentrowanego w brązowym tłuszczu może zapewnić ochronę przed cukrzycą u osób z grupy ryzyka. Białko perilipin 5 obniża poziom cukru we krwi, zwiększa wrażliwość na insulinę oraz chroni przed stłuszczeniem wątroby.

Naukowcy z University of Texas Southwestern Medical Center przeprowadzili badania nad znaczeniem białka perilipin 5 (PLIN5) w przemianie metabolicznej brunatnej tkanki tłuszczowej. Wyniki przeprowadzonych testów zostały opublikowane w „Nature Communications”.

Dwa rodzaje tłuszczów w organizmie ludzkim

Biały tłuszcz (WAT) odpowiada za gromadzenie się energii, a jednocześnie jego wysoki poziom jest przyczyną otyłości. Schorzenie to zostało powiązane z występowaniem podwyższonego poziomu cukru we krwi oraz insulinooporności u osób podatnych, co może prowadzić do zachorowania na cukrzycę.

Brunatna tkanka tłuszczowa (BAT) odpowiada natomiast za utrzymywanie odpowiedniej ciepłoty organizmu poprzez spalanie kalorii. W rozwoju człowieka najwięcej tej tkanki notuje się u noworodków, jednak występuje ona również u osób dorosłych i może wpływać na utrzymanie właściwej masy ciała.

Znaczenie białka perilipin 5

Białko perilipin 5 pokrywa kropelki lipidów wewnątrz komórek, zwłaszcza komórki brunatnej tkanki tłuszczowej. W trakcie badań naukowcy starali się sprawdzić, jakie znaczenie ma poziom PLIN5 w procesie spalania tłuszczów. W tym celu przeprowadzono eksperyment na myszach, podczas którego część gryzoni została zmodyfikowana genetycznie w taki sposób, by miała wysoki poziom PLIN5 w brunatnej tkance tłuszczowej.

Okazało się, że w trakcie testów tolerancji glukozy u zmodyfikowanych myszy odnotowano niższe stężenie cukru we krwi oraz wyższą wrażliwość na insulinę w porównaniu ze zwykłymi myszami. Gryzonie z wyższym poziomem PLIN5 miały również mniejsze stłuszczenie wątroby, która jest czynnikiem powiązanym z występowaniem cukrzycy typu 2.

Dalsze badania wykazały, że mitochondria BAT u zmodyfikowanych genetycznie myszy przystosowały się do spalania większej ilości tłuszczu, co jest zjawiskiem charakterystycznym dla zwierząt żyjących w niskich temperaturach. Zauważono również, że myszy z wyższym poziomem PLIN5 były mniejsze i miały niższy poziom markerów stanu zapalnego, co wskazuje na poprawną wrażliwość na insulinę oraz metabolizm cukru.

Dalsze badania nad wykorzystaniem PLIN5

Perry E. Bickel, profesor medycyny na UTSW i kierownik projektu, wskazuje, że musi istnieć rodzaj komunikacji między WAT i BAT, jednak potencjalny sposób pozostaje nieznany. Możliwe, że w procesie tym bierze udział czynnik molekularny przesłany do krwioobiegu, gdy poziom PLIN5 w brunatnych tkankach tłuszczowych wzrasta.

Naukowcy zapewniają, że w dalszej części badań będą chcieli znaleźć odpowiedź na pytanie, czy aktywność białek perilipin 5 można wykorzystać w celach terapeutycznych.

Źródło: medicalxpress.com

Przeczytaj także: Dzięki terapii optogenetycznej częściowo przywrócono pacjentowi wzrok

 

https://www.facebook.com/everethnews

Dodaj komentarz

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy