Dieta wegańska u dzieci – jak wpływa na zdrowie i rozwój najmłodszych?

Ten tekst przeczytasz w 4 min.

Autor: Karolina Rybkowska

„Dzieci jedzące roślinnie są szczuplejsze i cechują się lepszym profilem parametrów odpowiedzialnych za ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, ale wyniki ostatniego badania pokazały nam również, że są niższe i mają niższą gęstość kości w porównaniu do rówieśników jedzących tradycyjnie” – zaznaczyła w rozmowie z Evereth News mgr Iwona Kibil, dietetyk. Ekspertka wskazuje, że dieta wegańska może uchronić najmłodszych przed wystąpieniem nadwagi czy nadciśnienia tętniczego w przyszłości.

W „American Journal of Clinical Nutrition” opublikowano wyniki badań prowadzonych wśród dzieci na diecie wegańskiej i wegetariańskiej (Desmond i wsp., 2021) we współpracy z ośrodkami Institute of Child Health, University College London oraz Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. W badaniach udział wzięło 187 polskich zdrowych dzieci w wieku 5-10 lat. Wśród nich wyróżniono 63 wegetarian, 52 wegan i 72 dzieci na diecie tradycyjnej.

Jakie produkty są obowiązkowe w diecie wegańskiej?

– Dieta roślinna mogłaby być stosunkowo prosta do zbilansowania, gdyby opierała się na jak najmniej przetworzonych produktach roślinnych. Mięso najłatwiej jest zastąpić nasionami roślin strączkowychtofu, gdyż produkty te cechują się największą zawartością białka, ale również wysoką zawartością innych składników (żelaza, cynku, witamin z grupy B, folianów, wapnia, magnezu) – mówi w rozmowie z Evereth News mgr Iwona Kibil, dietetyk.

Wyjaśnia, że zapotrzebowanie na wapń można uzupełnić, wprowadzając do diety napoje roślinne wzbogacone w ten składnik, a także tofutempeh.

– W jednej szklance napoju roślinnego wzbogaconego w wapń jest około 300 mg wapnia. Do tego dochodzą oczywiście zielone warzywa bogate w wapń (np. brokuł, kalafior, jarmuż, różnego rodzaju kapusty), orzechy i strączki (ciecierzyca i fasola). Gdyby podawać dzieciom tego typu produkty każdego dnia zapotrzebowanie na wapń powinno być spełnione – dodaje ekspertka.

Iwona Kibil wskazuje, że należy również zwrócić uwagę na żelazo w diecie dzieci. Z badań polskich i brytyjskich naukowców wynika, że dzieci tego składnika spożywają więcej niż na diecie tradycyjnej, ale mają niższe zapasy żelaza w organizmie.

– Jest to spowodowane niższą biodostępnością żelaza z roślin. Aby ją poprawić, należy do posiłków bogatych w żelazo (zawierających pełnoziarniste zboża, kasze, strączki, zielone warzywa czy orzechy) podawać dzieciom witaminę C z warzyw i owoców. Ważne, żeby ta witamina znalazła się w tym samym posiłku, co żelazo. W praktyce po prostu w każdym posiłku powinny znaleźć się owoce lub warzywa – wyjaśnia dietetyczka.

Czy dieta roślinna może zapobiegać chorobom w przyszłości?

– Wyniki ostatniego badania przeprowadzonego w Polsce wśród dzieci na diecie wegańskiej wskazują na to, że dzieci jedzące roślinnie są szczuplejsze i cechują się lepszym profilem parametrów odpowiedzialnych za ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (m.in. niższym stężeniem cholesterolu, frakcji LDL, białka CRP, glukozy czy niższym wskaźnikiem tkanki tłuszczowej) w porównaniu do dzieci jedzących tradycyjnie – mówi Iwona Kibil.

Ekspertka podkreśla, że dzieci jedzące roślinnie spożywają więcej niskoprzetworzonych produktów roślinnych, więcej błonnika, kwasu foliowego, magnezunienasyconych kwasów tłuszczowych.

– Dieta roślinna stosowana już od najmłodszych lat mogłaby uchronić dzieci przed wystąpieniem nadwagi, nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia i innych chorób dietozależnych w przyszłości – dodaje dietetyczka. Musimy jednak pamiętać również, że w badaniu tym wykazano iż dzieci wegańskie są niższe i mają niższą gęstość kości w porównaniu do rówieśników jedzących tradycyjnie.

Dlaczego mali weganie są niżsi od swoich rówieśników?

W badaniach Centrum Zdrowia Dziecka oraz Institute of Child Health naukowcy pod uwagę wzięli wiele parametrów zdrowotnych, m.in. wzrost, wagę, gęstość kości. Badacze wykazali, że mali weganie byli średnio o 3,15 cm niżsi od swoich rówieśników.

– Jest mało dostępnych badań z udziałem dzieci na diecie wegańskiej, żeby można wysnuć jakieś wnioski i potrzeba więcej badań w przyszłości. Wiemy natomiast, że wyniki tych, które zostały opublikowane, różnią się między sobą. W maju tego roku ukazały się wyniki niemieckiego badania (Alexy i wsp., 2021), w którym oceniano parametry antropometryczne i dietę dzieci w wieku 1-3 lata. Nie wykazano w nim znaczących różnic w pomiarach dzieci z różnych grup żywieniowych (wegańska, wegetariańska, tradycyjna) – wyjaśnia Iwona Kibil.

Kości dzieci na diecie wegańskiej badanych przez polskich i brytyjskich naukowców charakteryzowały się niższą gęstością mineralną, niż u dzieci będących na diecie tradycyjnej.

– Nie mamy dowodów na to, co mogło być przyczyną niższej gęstości kości u dzieci na diecie roślinnej i potrzeba większej ilości badań w tej grupie. Możemy jedynie podejrzewać, że przyczyną takich wyników mogło być niskie spożycie wapnia w grupie badanych dzieci. Średnie spożycie wapnia wynosiło 376 mg, co stanowi jedynie 1/3 normy – podkreśla Iwona Kibil.

Również witamina D3 jest niezbędnym składnikiem do budowy kośćca, a tylko 1/3 dzieci wegańskich miała ją suplementowaną. Iwona Kibil dodaje, że wśród analizowanej grupy dzieci wegańskich 1/3 nie miała również wdrożonej odpowiedniej suplementacji witaminy B12, która także ma udział w budowie kości.

– Wyniki polskiego badania różnią się z niemieckim również pod względem odpowiedniego zapotrzebowania na witaminy. W badaniu niemieckim 54 proc. badanych wegan miało suplementowaną witaminę D3 i aż 88 proc. witaminę B12 – dodaje ekspertka

Jakie suplementy powinni wprowadzić rodzice u dzieci na diecie roślinnej?

– Dzieci, bez względu na rodzaj diety (tradycyjna czy roślinna) powinny mieć suplementowaną witaminę D3 – wskazuje Iwona Kibil. Ponadto wśród dzieci wegańskich, jak podkreśla ekspertka, istotna jest suplementacja witaminy B12, która występuje jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Witamina B12 jest potrzebna do pracy układu nerwowego i procesu krwiotworzenia. Niedobór lub niski poziom tej witaminy w organizmie prowadzi do anemii megaloblastycznejzaburzeń pracy układu nerwowego – wyjaśnia Iwona Kibil w rozmowie z naszym portalem.

Dietetyczka dodaje, że dzieciom na diecie wegańskiej należy wprowadzić również suplementację DHA (kwasu dokozaheksaenowego) ze względu na niespożywanie ryb morskich, czyli głównych źródeł tłuszczów omega-3 w diecie.

Przeczytaj także: „Wybierasz się na zakupy lub do kina? Koniecznie zaplanuj szczepienie!”

mgr Iwona Kibil, dietetyk

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy