Jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko chorób serca

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Naukowcy z Baylor College of Medicine przeprowadzili badania, których wyniki wskazują, że czekolada wspiera zdrowie naczyń krwionośnych, a tym samym redukuje ryzyko rozwoju schorzeń kardiologicznych. Badanie opublikowano na łamach czasopisma naukowego „European Journal of Preventive Cardiology”.

Czekolada a serce

Badania przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego ośrodka uwzględniały sześć projektów badawczych, do których zakwalifikowano ponad 330 tys. ochotników. Uczestnicy udostępniali na potrzeby projektów informacje o spożyciu czekolady.

Wyniki badania wykazały, że u osób, które spożywały czekoladę rzadziej niż raz w tygodniu, choroba wieńcowa występowała o 8 proc. częściej niż u pacjentów jedzących czekoladę częściej. Jak tłumaczy dr Chayakrit Krittanawong, współautor badań, można na tej podstawie wysnuć wniosek, że czekolada wspiera zdrowie naczyń krwionośnych.

Zalety słodkości

Dr Krittanawong zwraca uwagę, że już wcześniejsze badania kliniczne wskazywały, że czekolada ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Jej spożywanie wspomaga zachowanie prawidłowego ciśnienia krwi i ma pozytywny wpływ na nabłonek naczyń krwionośnych. Zespół dr. Krittanawonga odkrył, że czekolada działa też pozytywnie na naczynia odżywiające serce, czyli tętnice wieńcowe.

Korzystne dla zdrowia działanie czekolady wynika z jej składu. Zawiera ona dużo pożytecznych składników odżywczych takich jak flawonoidy, metyloksantyny, polifenole oraz kwas stearynowy. Dzięki temu czekolada ma zdolność ograniczania stanów zapalnych i zwiększania poziomu dobrego cholesterolu HDL.

Potrzebne dalsze badania

Jak podkreśla dr Krittanawong, konieczne są dalsze badania nad wpływem czekolady na zdrowie. W przeprowadzonym przez jego zespół badaniu nie uwzględniono między innymi tego, czy poszczególne rodzaje czekolady różnią się właściwościami prozdrowotnymi. Nie zbadano również, jaka porcja czekolady jest optymalna dla zachowania zdrowia. Należy więc przeprowadzić dalsze badania, które dadzą odpowiedź na to, jaką czekoladę powinno się spożywać oraz w jakiej ilości.

Dr Krittanawong zwraca też uwagę, że spożywana w dużych ilościach czekolada najprawdopodobniej nie wykazuje prozdrowotnych właściwości:

­ Umiarkowane ilości czekolady wydają się chronić naczynia, ale prawdopodobnie wysokie spożycie tak nie działa. Trzeba wziąć pod uwagę kalorie, cukier, mleko i tłuszcz w dostępnych w sprzedaży produktach. Szczególnie dotyczy to ludzi z cukrzycą i otyłością – mówi ekspert.

Źródło: http://nauka.pap.pl/

Przeczytaj także: Niedobór interferonu przyczyną ciężkiego przebiegu koronawirusa

Dodaj komentarz

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy