Szczepionka mRNA w formie doustnej? Naukowcy opracowali nowe rozwiązanie

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Naukowcy z Massachusetts Institute od Technology (MIT) przeprowadzili badanie, w którym opracowali sposób dostarczania mRNA bezpośrednio do przewodu pokarmowego za pomocą tabletki. Pigułka wyposażona w mikroigłę uwalnia mRNA w żołądku. Zdaniem ekspertów metoda ta może zrewolucjonizować sposób podawania szczepionek, a także dostarczania terapii w leczeniu chorób układu pokarmowego.

Niektóre leki, takie jak insulina nie mogą być dostarczane doustnie, ponieważ enzymy trawienne w naszym organizmie rozkładają ten związek, co powoduje jego nieprawidłowe wchłanianie. Kilka lat temu eksperci z MIT opracowali rozwiązanie, które mogłoby temu zapobiec. Powstała innowacyjna kapsułka z mikroigłą, która po dotarciu żołądka bezpośrednio wstrzykiwała swoją zawartość w wyściółkę żołądka, a następnie nieszkodliwie przechodziła przez układ pokarmowy człowieka. Teraz, w świetle badań nad szczepionką mRNA przeciw COVID-19 naukowcy wykazali, iż ten system może służyć do dostarczania substancji doustnie, a nie poprzez szczepionkę.

„Szczepienie” drogą doustną

– Kwasy nukleinowe, w szczególności RNA, mogą być niezwykle wrażliwe na degradację, szczególnie w przewodzie pokarmowym – podkreślił współautora badania, Giovanni Traverso. – Przezwyciężenie tego wyzwania otwiera wiele nowych podejść do terapii, w tym potencjalnego „szczepienia” drogą doustną – dodał ekspert.

Naukowcy z MIT opracowali nowy rodzaj nanocząsteczek do przechowywania mRNA, tak by związek skutecznie wnikał do komórek organizmu i dostarczał mu RNA. Następnie nanocząsteczki te zostały umieszczone w kapsułce z mikroigłą. Kształt pigułki został zaprojektowany w taki sposób, by zawsze przylegała ona do podłoża, w tym przypadku do wyściółki żołądka.

Źródło: YouTube/ Giovanni Traverso

Kapsułka dostarcza więcej mikrogramów mRNA niż szczepionka

Eksperci przeprowadzili badania na kilku modelach zwierzęcych. Eksperymenty z powodzeniem wykazały, że komórki żołądka pobierały cząsteczki mRNA i wytwarzały białka receptorowe. Ponadto z przeprowadzanych badań wynika, iż kapsułka dostarczyła do organizmu około 150 mikrogramów mRNA w porównaniu z 30 i 100 mikrogramami w obecnie stosowanych szczepionkach przeciw COVID-19. Zdaniem badaczy potrzebne są jednak dalsze badania, by udowodnić, czy podawane w ten sposób cząsteczki mRNA mogą wywołać ogólnoustrojową odpowiedź immunologiczną przeciw COVID-19.

Naukowcy zwracają uwagę, że w przewodzie pokarmowym znajduje się wiele komórek odpornościowych, a stymulacja układu odpornościowego poprzez przewód pokarmowy jest znanym sposobem wywoływania odpowiedzi immunologicznej. Eksperci uważają, że opracowana przez nich metoda mogłaby również posłużyć do stworzenia skutecznych terapii leczenia schorzeń układu pokarmowego.

Źródła: MIT, YouTube

Przeczytaj także: Szczepionki przeciw COVID-19 nowej generacji

https://www.facebook.com/everethnews

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy