Pacjenci chorujący na cukrzycę częściej miewają kłopoty z zębami, np. próchnicą. Naukowcy z Rutgers School of Dental Medicine w Stanach Zjednoczonych sprawdzili, co kryje się za tym mechanizmem. Z opublikowanych badań wynika, że odpowiedzialne może być za to bardziej miękkie szkliwo zębów u osób z cukrzycą.
Cukrzyca jest chorobą, która oddziałuje na wszystkie tkanki i narządy w organizmie. Diabetycy są bardziej podatni na infekcje jamy ustnej, utratę zębów i mają wyższy odsetek próchnicy. Teraz naukowcy postanowili sprawdzić, w jaki sposób ta metaboliczna choroba wpływa na stan zębów u pacjentów z cukrzycą.
Dlaczego cukrzyca wpływa na pogorszenie stanu zębów?
Hiperglikemia i cukrzyca mogą negatywnie wpływać na szybkość przepływu i skład śliny, a także powodować zmiany w szkliwie. U diabetyków obserwuje się również zmiany w miazdze zębiny, np. wolniejsze gojenie ran z powodu wywołanego przez chorobę stanu zapalnego.
Naukowcy z USA przeprowadzili badania na modelach zwierzęcych. U 35 myszy wywołano cukrzycę typu 1. W ciągu 28 tygodni eksperci porównywali zęby chorych gryzoni ze zdrowymi myszami z grupy kontrolnej. Zbadano m.in. twardość zębów, czyli właściwość mechaniczną, która umożliwia, nacinanie, szarpanie i rozdrabnianie pokarmu w czasie jedzenia. Ma ona również znaczenie w kontekście podatności zęba na proces próchnicy.
Na początku eksperymentu stan uzębienia gryzoni był podobny w obu grupach. Szkliwo myszy chorych na cukrzycę z czasem zaczęło być bardziej miękkie. Różnicę te zaobserwowano po 12 tygodniach. Po pół roku trwania badania zębina gryzoni z cukrzycą była o wiele mniej twarda w porównaniu ze zdrowymi myszami.
– Od dawna obserwujemy podwyższone wskaźniki powstawania ubytków i utraty zębów u pacjentów z cukrzycą i od dawna wiemy, że efekty leczenia próchnicy, czyli wypełnienia, nie są tak trwałe jak u osób zdrowych – podkreślił dr Mohammad Ali Saghiri, ekspert w dziedzinie stomatologii zachowawczej w Rutgers School of Dental Medicine.
Szansa na opracowanie skutecznych metod leczenia
Dr Saghiri przeprowadził już wiele badań, których celem było wyjaśnienie mechanizmu zmian w jamie ustnej wywołanych przez cukrzycę. Eksperci podkreślają, że zrozumienie sposobu w jaki choroba wpływa na zdrowie zębów pozwoli opracować metody leczenia, które będą przeciwdziałały jej negatywnym skutkom w jamie ustnej.
Wcześniejsze badania udowodniły, że osoby z cukrzycą zarówno typu 1., jak i 2. mają znacznie podwyższone wskaźniki większości problemów ze zdrowiem jamy ustnej, zarówno zębów, jak i otaczających je tkanek miękkich. Ekspert z Rutgers School of Dental Medicine wykazał również, że cukrzyca może zakłócać naturalny proces remineralizacji szkliwa.
Źródło: infodent24.pl
Przeczytaj także: Blisko 1/4 Polaków marzy o równych zębach. Jak wygląda leczenie ortodontyczne?