Witaminy w pigułce! Witamina B2 – jakie ma właściwości?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Witamina B2, zwana inaczej ryboflawiną, jest niezbędna do produkcji krwinek czerwonych w organizmie. Odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Sprawdź, jakie są najważniejsze właściwości witaminy B2 oraz jak rozpoznać jej niedobór i nadmiar w organizmie.

Witamina B2 – właściwości

Witamina B2 jest rozpuszczalna w wodzie. Uczestniczy w procesie przemiany węglowodanów, tłuszczu i białka, odgrywa również ważną rolę w procesie oddychania i jest niezbędna do prawidłowego widzenia. Ponadto wspomaga pracę błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego oraz nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Witamina B2 wspomaga pracę układu nerwowego, dlatego powinna być stosowana w stanach przemęczenia oraz osłabienia organizmu. Witamina B2 zmniejsza częstotliwość i czas trwania ataków migreny, pomaga łagodzić zmęczenie i znużenie. Dba o prawidłową gospodarkę hormonalną.  Warto wiedzieć, że witamina B2 jest odporna na działanie temperatury, więc nie ulega rozpadowi w wyniku obróbki termicznej.

Witamina B2 – niedobór

Najczęstszym objawem niedoboru witaminy B2 są zajady, pojawiające się w okolicach ust, a także ciągłe zmęczenie. Bardzo często osoby borykające się z niedoborem witaminy B2 zmagają się z rozdrażnieniem, problemami ze wzrokiem oraz niedokrwistością niedobarwliwą. Na brak odpowiedniego poziomu witaminy B2 wskazuje pogorszenie kondycji paznokci i włosów, które robią się słabe i nadmiernie wypadają. Niekiedy pojawiają się symptomy, takie jak: biegunka czy światłowstręt. Najczęściej z niedoborem ryboflawiny zmagają się osoby nadużywające alkoholu oraz osoby skrajnie niedożywione. 

 

Witamina B2 – nadmiar

Witaminę B2 jest bardzo ciężko przedawkować, ponieważ jest ona wydalana wraz z moczem. Nieprzyjemne symptomy mogą pojawić się w przypadku zażycia dużej liczby ryboflawiny, do takich można zaliczyć: problemy żołądkowe, np. biegunka, wymioty, nudności, ból brzucha, a także ciemny kolor moczu.

Witamina B2 – źródło

Witamina B2 jest dostarczana do organizmu wraz z pożywieniem. Ryboflawinę można znaleźć w produktach, takich jak:

  • mięso drobiowe,
  • mięso wieprzowe,
  • ziemniaki,
  • suche nasiona roślin strączkowych, czyli groch, fasola i soja,
  • produkty zbożowe,
  • mleko i przetwory mleczne, np. jogurty, kefir, sery,
  • jaja,
  • banany,
  • truskawki,
  • migdały, orzechy włoskie,
  • nasiona: słonecznika, dyni, sezamu,
  • zielone warzywa, np. brokuł, rukola, ogórki, karczochy,

Witamina B2 – dawkowanie

Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest zróżnicowane i zależy od różnych czynników, takich jak wiek, płeć czy stan fizjologiczny. Zalecane dzienne spożycie witaminy B2 według rekomendacji ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego:

  1. Dzieci:
  • 1-3 lata – 0,5 mg;
  • 4-6 lat – 0,6 mg;
  • 7-9 lat – 0,9 mg.
  1. Chłopcy:
  • 10-12 lat – 1,0 mg;
  • 13-18 lat – 1,3 mg.
  1. Dziewczęta:
  • 10-12 lat – 1,0 mg;
  • 13-18 lat – 1,1 mg.
  1. Mężczyźni – 1,3 mg.
  2. Kobiety – 1,1 mg.
  3. Kobiety w ciąży – 1,4 mg.
  4. Kobiety karmiące piersią – 1,6 mg.

 

Źródło: gemini.pl, wapteka.pl, poradnikzdrowie.pl

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy