Witaminy w pigułce! Witamina B9 – jakie ma właściwości?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Witamina B9, czyli kwas foliowy, pełni ważną funkcję w organizmie człowieka. Jest bardzo istotna dla kobiet, które planują ciążę. Suplementacja witaminy B9 u kobiet w wieku rozrodczym znacznie zmniejsza poważne zaburzenia rozwoju płodu, takie jak bezmózgowie oraz rozszczep kręgosłupa. Sprawdź najważniejsze właściwości witaminy B9 w organizmie. 

Witamina B9 – właściwości

Witamina B9, kwas foliowy, nosi również nazwę foliany. Wpływa korzystnie na poprawne funkcjonowanie organizmu. Przede wszystkim działa przeciwanemicznie i bierze udział w wielu przemianach biochemicznych. Oddziałuje na poprawną produkcję przekaźników nerwowych, wpływa, między innymi: na samopoczucie, sen i apetyt. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, jak również usprawnia działanie wątroby, żołądka i jelit. Jest jedną z najważniejszych witamin dla kobiet, które są w okresie rozrodczym i planują ciążę. Suplementacja witaminy B9 u kobiet w wieku rozrodczym znacznie zmniejsza poważne zaburzenia rozwoju płodu, takie jak bezmózgowie oraz rozszczep kręgosłupa. Reguluje podziały komórkowe, co przyczynia się do prawidłowego wzrostu organizmu. Kwas foliowy bierze udział syntezie nukleotydów wykorzystywanych w produkcji DNA.

Witaminy, które polepszają wchłanianie się witaminy B9 to: witamina B6, witamina B12, witamina H, witamina C, kwas para-aminobenzoesowy. Na negatywne wchłanianie się witaminy B9 wpływa m.in. alkohol, wysoka temperatura, środki antykoncepcyjne.

Witamina B9 – niedobór

Do objawów niedoboru witaminy B9 należą:

  • zaburzenia mowy i wzroku,
  • mrowienie oraz drętwienie rąk i nóg,
  • zaburzenia pamięci i problemy z koncentracją,
  • pogorszenie nastroju, stany depresyjne lub psychotyczne,
  • niestabilność chodu.

Niedobór może doprowadzić do chorób, takich jak: niedokrwistość, zaburzenia demencyjne, choroby układu krążenia i osteoporoza, wady i poronienia płodu, stany zapalne w obrębie błony śluzowej jamy ustnej.

Witamina B9 – nadmiar

Warto zaznaczyć, że nadmiar witaminy B9 może maskować niedobór witaminy B12. Stosowanie nadmiernych, nieuzasadnionych dawek kwasu foliowego w czasie ciąży może zwiększać ryzyko uszkodzenia płodu. Nadmierne spożycie tego składnika może obniżyć próg padaczkowy u kobiet przyjmujących leki przeciwpadaczkowe. Inną możliwą konsekwencją nieprawidłowego spożycia kwasu foliowego jest rozwój insulinooporności lub cukrzycy typu 2.

Problem ze wchłanianiem nadmiaru kwasu foliowego może to doprowadzić, między innymi do: obniżenia odporności, problemów z pamięcią i anemii.

Witamina B9 – źródło

Źródłem witaminy B9 mogą być produkty, takie jak:

  • szpinak,
  • groch,
  • fasola,
  • brokuły,
  • pomidory,
  • drożdże,
  • produkty nabiałowe,
  • słonecznik,
  • orzechy,
  • rośliny strączkowe,
  • buraki,
  • zielona sałata,
  • jajach;
  • serach dojrzewających;
  • wątróbce.

Witamina B9 – dawkowanie

Kwas foliowy – dawkowanie. Zalecane dzienne spożycie (RDA):

  • dzieci:
  • od 1. do 3. roku życia – 150 μg;
  • od 4. do 6. roku życia – 200 μg;
  • od 7. do 9. roku życia – 300 μg
  • chłopcy:
  • od 10. do 12. roku życia – 300 μg;
  • od 13. do 18. roku życia – 400 μg
  • dziewczęta
  • od 10. do 12. roku życia – 300 μg;
  • od 13. do 18. roku życia – 400 μg
  • mężczyźni: 400 μg
  • kobiety: 400 μg
  • kobiety w ciąży– 600 μg
  • kobiety karmiące-500 μg

Jednak warto zaznaczyć, że kwas foliowy jest wrażliwy na obróbkę termiczną. Co więcej, zbyt długie przechowywanie żywności również może negatywnie wpłynąć na zawartość witaminy B9 w produktach. Ludzki organizm jest w stanie przyswoić tę witaminę z produktów spożywczych tylko w 50%.

Źródło: gemini.pl, medistore.pl, auraherbals

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy