Witaminy w pigułce! Witamina C – jakie ma właściwości?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ponadto witamina C jest silnym antyoksydantem. Związki te neutralizują wolne rodniki i pomagają spowolnić starzenie się organizmu. Sprawdź, jakie są najważniejsze właściwości witaminy C.

Witamina C jest witaminą, która rozpuszcza się w wodzie,w prawie 80% wchłania się z pożywienia. Witamina C powinna być suplementowana profilaktycznie, ponieważ podnosi odporność, natomiast nie zwalcza infekcji. Jest najsłynniejszym przeciwutleniaczem, dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym. Działa ochronnie na serce i naczynia krwionośne, zapobiegając rozwojowi choroby wieńcowej i miażdżycy. Zmniejszają produkcję szkodliwych nitrozoamin w żołądku, które mogą być rakotwórcze, ponadto eliminuje wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do nowotworów. Witamina C bierze także udział w syntezie kolagenu, który buduje skórę, zęby, dziąsła, kości, chrząstki i inne tkanki łączne. Odpowiada również za utrzymanie elastyczności skóry, ścięgien i naczyń krwionośnych. Witamina C wspomaga proces wchłaniania się żelaza, jak również bierze udział w zachowaniu potencjału oksydacyjno-redukcyjnego w komórce i w transporcie elektronów.

Witamina C – niedobór

Objawy niedoboru witaminy C:

  • osłabienie naczyń krwionośnych,
  • obrzęk i bolesność stawów,
  • osłabiona odporność,
  • utrudnione gojenie się ran,
  • nieprawidłowe zrastanie się kości po złamaniach,
  • w jamie ustnej pojawiają się zmiany, ponadto dochodzi do zaburzeń kolagenu,
  • spadek odporności organizmu,
  • szkorbut – choroba objawiająca się owrzodzeniem i krwawieniem dziąseł oraz wypadaniem zębów,
  • suchość i szybsze starzenie się skóry.

Najczęściej z niedoborem witaminy C zmagają się osoby palące papierosy, a także pacjenci chorujący na: zaburzenia czynnościowe jelit, upośledzone wchłanianie, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze; osoby niedożywione w wyniku stosowania restrykcyjnych diet ubogich w owoce i warzywa, alkoholicy; osoby przyjmujące niektóre leki, takie jak: aspiryna, barbiturany, sulfonamidy oraz stosujące antykoncepcję hormonalną; osoby żyjące w przewlekłym stresie i zanieczyszczonym środowisku; osoby starsze, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Witamina C – nadmiar

Ludzki organizm nie jest w stanie magazynować witaminy C, co za tym idzie, nie może dojść do jej przedawkowania. Nadmiar witaminy jest usuwany wraz z moczem. Jednakże może nastąpić sytuacja, w której człowiek przyjmuje zbyt dużą dawkę witamin C. Wówczas należy liczyć się z nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak: nudności, wymioty, biegunka, inne dolegliwości żołądkowe, wysypka skórna. Nie zaleca się przyjmowania zbyt dużych ilości witaminy C w ciąży, ponieważ może mieć ona szkodliwy wpływ na płód.

Witamina C – źródło

Najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa, należą do nich, między innymi:

  • cytrusy, takie jak: cytryna, pomarańcza, grejpfrut, mandarynka,
  • pomidor,
  • mango,
  • dzika róża,
  • natka pietruszki,
  • biała kapusta,
  • truskawki,
  • kiwi,
  • czarna porzeczka,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • jarmuż,
  • papaja.

Bezpieczna dawka witaminy C u osoby dorosłej wynosi 1000 mg na dobę.

 

Źródło: Medicover.pl, mp.pl, diag.pl, pantabletka.pl

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy