Rola diety w zapobieganiu ostrego zapalenia pęcherzyka żółciowego

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego to powikłanie kamicy żółciowej, która charakteryzuje się natomiast występowaniem w pęcherzyku żółciowym lub drogach żółciowych kamieni, zwanych złogami. Jaki wpływ na to schorzenie ma dieta, zarówno przed jak i po cholecystektomii?

Głównym objawem ostrego zapalenia pęcherzyka żółciowego jest kolka żółciowa, która niekiedy może trwać ponad 6 godzin. U pacjenta dodatkowo występuje wówczas gorączka z dreszczami.

Część osób podczas ostrego zapalenia pęcherzyka żółciowego cierpi z powodu bólu występującego podczas ucisku w prawym nadbrzuszu, który narasta podczas głębokiego wdechu. Ponadto mogą wystąpić również wymioty bądź nudności.

Co zrobić aby nie dopuścić do ostrego zapalenia pęcherzyka żółciowego?

W celu zminimalizowania ryzyka powstawania złogów zaleca się, aby pacjenci z kamicą żółciową zmienili swój styl życia oraz sposób odżywiania. W tym celu należy stosować dietę niskotłuszczową.

Dieta ma również znaczenie u pacjentów z ostrym zapaleniem pęcherzyka żółciowego. Wówczas dla pacjenta hospitalizowanego oprócz nawadniania drogą dożylną, leczenia przeciwbólowego, rozkurczowego oraz antybiotykoterapii zalecana jest ścisła dieta.

Sposób odżywiania ma ogromne znaczenie w przypadku pacjentów po radykalnym leczeniu kamicy i przewlekłego zapalenia pęcherzyka żółciowego, czyli zabiegu chirurgicznym zwanym cholecystektomią. Osoby te powinny stosować dietę, która opiera się na ubogotłuszczowych i bogatowęglowodanowych produktach. Niezwykle ważne jest też unikanie głodzenia, jak i przejadania.

Zaleca się, aby ta grupa pacjentów spożywała mniejsze porcje, a częściej – co oznacza 5-6 posiłków dziennie, spożywanych o stałych porach. Ważny jest również sposób przeżuwania kęsów, tak aby jedzenie było dokładnie rozdrobnione.

Pacjenci po cholecystektomii powinni również unikać potraw pieczonych. Zaleca się aby spożywali posiłki gotowane bądź duszone. Osoby te nie powinny także spożywać tłustych ryb czy mięs, jak również takich produktów jak margaryna, smalec czy np. majonez.

Dodatkowo wśród zalecanych produktów dla tej grupy pacjentów jest pieczywo pszenne bądź graham, kasze, makarony oraz odtłuszczone produkty nabiałowe.

Źródło: mp.pl

Przeczytaj także: Czy po wprowadzeniu szczepionek będzie można zrezygnować z noszenia maseczek?

 

Dodaj komentarz

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy