Fast foody z każdym dniem zyskują na popularności, co negatywnie wpływa na ludzkie zdrowie. Naukowcy odkryli, że dieta z dużą zawartością fast foodów sprawia, że tłuszcz osadza się na wątrobie, gromadzi w tkance tłuszczowej, przez co ciężej jest schudnąć. Dodatkowo utrudnia pracę serca. Zła dieta może doprowadzić ponadto do wielu chorób i schorzeń.

Ryzyko dla wątroby
Na Uniwersytecie w Południowej Kalifornii badacze odkryli dwie zależności dotyczące zdrowia wątroby. Badaniu poddane zostały osoby z cukrzycą i otyłością. Pacjenci, którzy dostarczali sobie 20% zapotrzebowania kalorycznego z fast foodów, mieli więcej tłuszczu, który osadzał się na wątrobie.
– Zdrowa wątroba zawiera niewiele tłuszczu, zwykle mniej niż 5 proc. Nawet umiarkowany wzrost jego ilości może prowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby – alarmuje dr Ani Kardashian, hepatolog, autorka publikacji, która ukazała się w piśmie „Clinical Gastroenterology and Hepatology”.
Ekspertka podkreśla ponadto, że według wyników badania wątrobę może uszkodzić już stosunkowo niewielka ilość niezdrowej żywności.
– Jeśli ktoś je jeden posiłek dziennie w restauracji typu fast food, może myśleć, że nie robi sobie krzywdy. Jednak, jeśli posiłek ten obejmie jedną piątą dziennej dawki kalorii, oznacza to ryzyko dla wątroby – dodaje dr Kardashian.
Badacze odkryli, że nadmierna ilość odkładającego się tłuszczu w wątrobie może doprowadzić do zwłóknienia, następnie niewydolności, a w konsekwencji do raka.
Rośnie konsumpcja fast foodów
Zespół dr Kardashian przebadał grupę 4 tysięcy osób. Spośród nich aż 52% czasami spożywało fast foody, a 29% uzyskiwało z takiej żywności przynajmniej jedną piątą dawki dziennego zapotrzebowania kalorycznego. To właśnie te 29% badanych doświadczyło wzrostu ilości tłuszczu w wątrobie.
– Zaobserwowaliśmy także wyraźny wzrost w czasie pandemii Covid-19, co prawdopodobnie wiąże się ze spadkiem aktywności restauracji oferujących tradycyjne jedzenie i pogorszeniem się bezpieczeństwa żywnościowego populacji. Obawiamy się, że od czasu zbierania danych liczba osób ze stłuszczeniem wątroby jeszcze wzrosła – dodaje ekspertka.
– Nasze wyniki są szczególnie alarmujące w świetle tego, że konsumpcja fast foodu wzrosła w czasie ostatnich 50 lat, niezależnie od statusu społeczno-ekonomicznego – uczula autorka badania.
Czym jest stłuszczenie wątroby?
Stłuszczenie wątroby jest chorobą polegającą na odkładaniu się tłuszczu na wątrobie. Schorzenie to może mieć dwie przyczyny: alkoholową i niealkoholową. Podział ten wynika z przyczyn powstawania tej dolegliwości.
Przyczyny stłuszczenia się wątroby:
- zaburzenia metabolizmu kwasów tłuszczowych w adipocytach, mięśniach i wątrobie;
- insulinooporność;
- zaburzenia przemian metabolicznych;
- choroby takie jak: celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, cukrzyca, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, rak trzustki i inne choroby trzustki;
- niezdrowa dieta;
- stres oksydacyjny.
Źródło: naukawpolsce.pl, upacjenta.pl