Spożycie dużej ilości fast foodów może spowodować groźnego stłuszczenie wątroby. Opublikowano nowe badania

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Fast foody z każdym dniem zyskują na popularności, co negatywnie wpływa na ludzkie zdrowie. Naukowcy odkryli, że dieta z dużą zawartością fast foodów sprawia, że tłuszcz osadza się na wątrobie, gromadzi w tkance tłuszczowej, przez co ciężej jest schudnąć. Dodatkowo utrudnia pracę serca. Zła dieta może doprowadzić ponadto do wielu chorób i schorzeń.

Ryzyko dla wątroby

Na Uniwersytecie w Południowej Kalifornii badacze odkryli dwie zależności dotyczące zdrowia wątroby. Badaniu poddane zostały osoby z cukrzycą i otyłością. Pacjenci, którzy dostarczali sobie 20% zapotrzebowania kalorycznego z fast foodów, mieli więcej tłuszczu, który osadzał się na wątrobie.

– Zdrowa wątroba zawiera niewiele tłuszczu, zwykle mniej niż 5 proc. Nawet umiarkowany wzrost jego ilości może prowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby – alarmuje dr Ani Kardashian, hepatolog, autorka publikacji, która ukazała się w piśmie „Clinical Gastroenterology and Hepatology”.

Ekspertka podkreśla ponadto, że według wyników badania wątrobę może uszkodzić już stosunkowo niewielka ilość niezdrowej żywności.

– Jeśli ktoś je jeden posiłek dziennie w restauracji typu fast food, może myśleć, że nie robi sobie krzywdy. Jednak, jeśli posiłek ten obejmie jedną piątą dziennej dawki kalorii, oznacza to ryzyko dla wątroby – dodaje dr Kardashian.

Badacze odkryli, że nadmierna ilość odkładającego się tłuszczu w wątrobie może doprowadzić do zwłóknienia, następnie niewydolności, a w konsekwencji do raka.

Rośnie konsumpcja fast foodów

Zespół dr Kardashian przebadał grupę 4 tysięcy osób. Spośród nich aż 52% czasami spożywało fast foody, a 29% uzyskiwało z takiej żywności przynajmniej jedną piątą dawki dziennego zapotrzebowania kalorycznego. To właśnie te 29%  badanych doświadczyło wzrostu ilości tłuszczu w wątrobie.

– Zaobserwowaliśmy także wyraźny wzrost w czasie pandemii Covid-19, co prawdopodobnie wiąże się ze spadkiem aktywności restauracji oferujących tradycyjne jedzenie i pogorszeniem się bezpieczeństwa żywnościowego populacji. Obawiamy się, że od czasu zbierania danych liczba osób ze stłuszczeniem wątroby jeszcze wzrosła – dodaje ekspertka.

– Nasze wyniki są szczególnie alarmujące w świetle tego, że konsumpcja fast foodu wzrosła w czasie ostatnich 50 lat, niezależnie od statusu społeczno-ekonomicznego – uczula autorka badania.

Czym jest stłuszczenie wątroby?

Stłuszczenie wątroby jest chorobą polegającą na odkładaniu się tłuszczu na wątrobie. Schorzenie to  może mieć dwie przyczyny: alkoholowąniealkoholową. Podział ten wynika z przyczyn powstawania tej dolegliwości.

Przyczyny stłuszczenia się wątroby:

  • zaburzenia metabolizmu kwasów tłuszczowych w adipocytach, mięśniach i wątrobie;
  • insulinooporność;
  • zaburzenia przemian metabolicznych;
  • choroby takie jak: celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, cukrzyca, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, rak trzustki i inne choroby trzustki;
  • niezdrowa dieta;
  • stres oksydacyjny.

Źródło: naukawpolsce.pl, upacjenta.pl

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy