Witaminy w pigułce! Witamina B12 – jakie ma właściwości?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za tworzenie się komórek krwi. Niedobór tej witaminy może doprowadzić do nieodwracalnych zaburzeń neurologicznych.

Witamina B12 – właściwości

Witamina B12, czyli kobalamina, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Bierze aktywny udział w tworzeniu krwinek czerwonych, przemianie tłuszczów i węglowodanów. Jest niezbędna do budowy otoczek mielinowych w nerwach oraz uczestniczy w tworzeniu przekaźników nerwowych. Ma bardzo duży wpływ na właściwe działanie układu nerwowego. Warto również zaznaczyć, że witamina B12 bierze udział w syntezie białek, przemianach puryn i pirymidyn oraz jest niezbędna w procesie przemiany kwasu foliowego. Najczęściej witamina B12 magazynowana jest w wątrobie.

Witamina B12 – niedobór

Do najczęstszych objawów niedobory witaminy B12 należą objawy neurologiczne, psychiatryczne, skórne i pokarmowe. Warto również zaznaczyć, że mogą wystąpić komplikacje w działaniu układu krwionośnego. Jednocześnie u osób starszych może pojawić się demencja, jak również chwiejność nastrojów, apatyczność i uczucie zmęczenia niezależnie od wieku. Brak odpowiedniej ilość witaminy B12 może doprowadzić również do anemii i zaniku błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Pojawiają się również symptomy w postaci:

  • duszności,
  • drętwienia i mrowienia kończyn,
  • zapalenie skóry,
  • osłabienie wzroku,
  • osłabienia mięśni nóg i ramion,
  • żółte przebarwienia skóry,
  • zaczerwienienia oczu i języka,
  • zaburzenia pamięci, nastroju,
  • niskie ciśnienie krwi,
  • zawroty głowy,
  • wymioty.

Na niedobór szczególnie narażone są osoby w podeszłym wieku, weganie, wegetarianie, osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego oraz osoby nadużywające alkoholu.

Do chorób, które również mogą powodować niedobór witaminy B12 to:

  • choroba Leśniowskiego-Crohna;
  • zakażenie Helicobacter Pylori;
  • choroby pasożytnicze, w tym np. zarażenie tasiemcem;
  • autoimmunologiczna choroba Addisona i Biermera.

Witamina B12 – nadmiar

Nadmiar witaminy B12 może pojawić się w przypadku nieprawidłowej suplementacji. Jednak, jeśli pojawi się zbyt duża ilość w organizmie, to jest ona wydalana wraz z moczem. Warto również zaznaczyć, że nadmiar witaminy B12 może doprowadzić do pojawienia się reakcji alergicznych. W przypadku wystąpienia nadmiaru witaminy B12 mogą wystąpić objawy, takie jak: krwawienie z nosa, suchość warg. Przewlekły nadmiar witaminy B12 może sugerować: ostrą niewydolność nerek, choroby wątroby, nowotwory hematologiczne i lite nowotwory złośliwe.

Witamina B12 – źródło

Źródłem witaminy B12 są produkty, takie jak:

  • nerki i wątroby cielęce, wołowe i drobiowe;
  • ryby;
  • małże i inne owoce morza;
  • jajka;
  • mleko;
  • jogurty naturalne;
  • sery pleśniowe;

Warto pamiętać, że witamina B12 nie występuje w produktach roślinnych.

Witamina B12 – dawkowanie

Witamina B12 może być podawana doustnie i pozajelitowo. Dawka zależy od wskazania i wieku. Dawkowanie przedstawia się następująco:

  • niemowlę do 6 miesięcy – 0,4 mcg;
  • 7-12 miesięcy – 0,5 mcg;
  • 1-3 lat – 0,9 mcg;
  • 4-8 lat – 1,2 mcg;
  • 9-13 lat– 1,8 mcg;
  • 14-18 lat – 2,4 mcg;
  • powyżej 19 r.ż. – 2,4 mcg;
  • u kobiet w ciąży i karmiących piersią od 2,6 mcg do 2,8 mcg

Źródło: aptekarosa, germini, doz, alab, diag

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy