Witaminy w pigułce! Witamina B6 – jakie ma właściwości?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Witamina B6 odpowiada za przyswajanie magnezu. Po spożyciu wchłania się z układu pokarmowego, a następnie jest magazynowana głównie w mięśniach i wątrobie. Sprawdź, jakie są oznaki niedoboru i nadmiaru witaminy B6 w ludzkim organizmie.

Witamina B6 – właściwości

Witamina B6, inaczej pirydoksyna, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, wpływa na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca. Bierze udział w procesie przemiany białek, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Co więcej, oddziałuje na glikogenezę i glikogenolizę. Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny. Podnosi również odporność organizmu i uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, a także uczestniczy w syntezie hormonów serotoniny i adrenaliny, co ma wpływ na pracę układu nerwowego. Witamina B6 wspomaga leczenie niedokrwistości oraz chorób nerek. Przeciwdziała również powstawaniu kamieni nerkowych. Pirydoksyna pomaga łagodzić objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i bóle menstruacyjne.

Witamina B6 – niedobór

Niedobór pirydoksyny prowadzi do zmian zapalnych skóry i błony śluzowej jamy ustnej. Kolejnymi objawami, które mogą pojawić się w przypadku niedoboru, są zmiany w układzie nerwowym, takie jak: depresja, obniżenie nastroju i bezsenność, problemy z koncentracją. Niski poziom witaminy B6 może skutkować niedokrwistością, obniżeniem odporności. Niedobór może przejawiać się mrowieniem, drżeniem lub drętwieniem kończyn. Mogą pojawić się również zmiany skórne – zaczerwienienie, łuszczenie, jak również łupież i wypadanie włosów.

Do przyczyn niedoboru witaminy B6 może przyczynić się: kamica nerkowa, zaburzenia neurologiczne, niedokrwistość makrocytarna. W przypadku dzieci przyczyną mogą być zaburzenia rozwoju, zaburzenia padaczkowe i nieprawidłowości w budowie kości. Niewystarczający poziom obserwowany jest również w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów, celiakii, chorobie Leśniowskiego-Crohna oraz innych chorób autoimmunologicznych. Warto również zaznaczyć, że na przyswajalność witaminy B6 ogranicza spożywanie alkoholu i działanie niektórych leków.

Witamina B6 – nadmiar

Przedawkowanie witaminy B6 zdarza się niezwykle rzadko. Nadmiar może mieć poważne konsekwencje, takie jak: zwyrodnienie tkanki nerwowej, zaburzenie gospodarki aminokwasów, problemy z koordynacją ruchową, słabość mięśni, utrudniony chód, ciągłe uczucie chłodu oraz uczucie mrowienia kończyn.

Witamina B6 – źródło

Do źródeł witaminy B6 zaliczamy kaszę gryczaną oraz otręby i zarodki pszenne. Ponadto pirydoksyna znajduje się również w produktach, takich jak:

  • mięso i wędliny kurczaka i indyka;
  • wątroba wołowa i wieprzowa;
  • ryby, takie jak: łosoś, makrela, dorsz;
  • pełnoziarniste pieczywo;
  • brązowy ryż;
  • kasza bulgur;
  • soja;
  • jajka;
  • mleko i jogurty;
  • tapioka;
  • owoce, takie jak: banany, kiwi, pomarańcze, truskawki, maliny, porzeczki;
  • warzywa, takie jak: biała fasola, brokuły, marchewka, brukselka, biała kapusta, karczochy.

Witamina B6 – dawkowanie

Zalecane dzienne spożycie (RDA)

  1. Dzieci:
  • od 1. do 3. ż. – 0,5 mg;
  • od 4. do 6. r.ż. – 0,6 mg;
  • od 7. do 9. r.ż. – 1 mg;
  1. Chłopcy:
  • od 10. do 12. ż. – 1,2 mg
  • od 13. do 18. r.ż. – 1,3 mg
  1. Dziewczęta:
  • od 10. do 18.r.ż. – 1,2 mg;
  1. Mężczyźni:
  • od 19. do 50. r.ż. – 1,3 mg
  • powyżej 50. r.ż. – 1,7 mg;
  1. Kobiety:
  • od 19. do 50. r.ż. – 1,3 mg;
  • powyżej 50. r.ż. – 1,5 mg;
  1. Kobiety w ciąży – 1,9 mg;
  2. Kobiety karmiące – 2 mg.

Źródło: wapteka.pl, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012, poradnikzdrowie.pl, doz.pl

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy