Zdrowotne właściwości skorupek jaj. Do czego możemy je wykorzystać?

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Skorupki jajek są źródłem wapnia, miedzi, żelaza, fluoru, manganu, cynku i krzemu, dlatego wykorzystuje się je w medycynie naturalnej do leczenia różnego rodzaju schorzeń. Swoje zastosowanie znajdują m.in. w odbudowie chrząstki stawowej, w terapii osteoporozy czy niwelowaniu bólu stawów.

Zdrowotne właściwości skorupek jaj. Do czego możemy je wykorzystać?

Jajka w swoim składzie mają również witaminy (A, z grupy B, D, E, H) i minerały (siarka, fosfor, potas, magnes, cynk, mangan, sód, miedź, krzem, chlor, fluor, żelazo i jod) niezbędne do życia. Pomimo tego, że jajka są najbardziej wartościowym produktem spożywczym, są również źródłem cholesterolu, dlatego osoby po zawale oraz z miażdżycą powinny spożywać je z umiarem.

Zastosowanie skorupek jaj w odbudowie chrząstki stawowej

Składnikiem, który jest niezbędny do funkcjonowania organizmu jest m.in. wapń, który znajduje się m.in. w nabiale, rybach i migdałach. Jeżeli poziom tego pierwiastka wymaga uzupełnienia, warto wziąć pod uwagę właśnie skorupki jaj, które są jego doskonałym źródłem.

Swego rodzaju proszek, który powstaje ze zmielonych skorupek jaj zwiększa gęstość kości, stymuluje odbudowę chrząstki stawowej, łagodzi bóle reumatyczne, a nawet ogranicza wchłanianie tłuszczu.

Biała błona, która wyściela skorupkę jajka od wewnątrz, w swoim składzie zawiera białko, kolagen, kwas hialuronowy, glukozaminy i siarczan chondroityny, czyli składniki, które są podstawą w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów.

Jak wykazali amerykańscy naukowcy, stosowanie niewielkiej ilości błonki ze skorupek jaj przynosi korzyści chorym stawom, zwiększa giętkość stawów oraz zmniejsza odczuwany dyskomfort w stawach.

Właściwości strątu w leczeniu osteoporozy

Według badań w skorupkach jajek znajdują się również takie pierwiastki, jak cynk, selen, miedź oraz stront, który z uwagi na działanie hamujące w stosunku do komórek kościogubnych i działanie pobudzające czynności komórek kościotwórczych, stosuje się w leczeniu osteoporozy.

Ponadto białka znajdujące się w skorupie jaja kurzego mają działanie przeciwbakteryjne, w stosunku do bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych.

W jaki sposób przygotować skorupki jaj przed zmieleniem?

Aby przygotować proszek ze skorupek jaj należy umyć najpierw jajko ciepłą wodą z dodatkiem detergentu, odlać wnętrze jajka oraz zalać skorupkę wrzątkiem. Po chwili należy odcedzić skorupki i rozłożyć na blasze do pieczenia, aby przez noc mogły wyschnąć.

Po nocy należy wstawić je na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Następnym krokiem będzie zmielenie skorupek w młynku do kawy bądź utarcie w moździerzu. Tak przygotowany proszek należy przechowywać w zakręcanym słoiku.

Jedna łyżeczka proszku ze skorupek jaj zawiera od 800 do 1000 mg wapnia

Zmielony proszek można dodać do zup, sosu sałatkowego, różnego rodzaju koktajli i potraw, a także kawy, której smak będzie wówczas łagodniejszy.

Źródło: apteline.pl

Przeczytaj także: Szczepionka Johnson & Johnson – jak działa i kiedy trafi do Polski?

 

https://www.facebook.com/everethnews

Dodaj komentarz

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy