Dlaczego kobiety w ciąży powinny zażywać probiotyki?

Ten tekst przeczytasz w 5 min.

Specjalistyczne probiotyki przeznaczone dla kobiet w ciąży i karmiących piersią wywierają korzystny wpływ na odporność matki i dziecka. Jednym z takich preparatów jest doustny synbiotyk dla kobiet w ciąży i karmiących piersią Lactinova® mama, który zawiera przebadane klinicznie probiotyczne szczepy bakterii z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus oraz rozpuszczalny błonnik Fibregum.

Dlaczego kobiety w ciąży powinny zażywać probiotyki?

Synbiotyk ten otrzymał w 2021 r. rekomendację Towarzystwa na Rzecz Rozwoju Badań w Perinatologii i Ginekologii1. W składzie znajdują się następujące szczepy:

  • Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103)
  • Lactobacillus acidophilus LA02 (DSM 21717)
  • Bifidobacterium breve BR03 (DSM 16604)
  • Bifidobacterium lactis BS01 (LMG P-21384)
  • Bifidobacterium lactis BA05 (DSM 18352)

Wszystkie wyżej wymienione szczepy posiadają potwierdzony badaniami klinicznymi pozytywny wpływ na zdrowie matki i dziecka.

Rola bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus

Jak potwierdziło fińskie badanie, w którym wzięło udział 256 kobiet w ciąży, suplementacja szczepem Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) może ograniczać o 2/3 ryzyko cukrzycy ciążowej2Ponadto u kobiet, które przyjmowały probiotyki od wczesnej ciąży z LGG, zmniejszeniu uległa masa urodzeniowa dzieci o 127 g, co ma korzystny efekt w zmniejszaniu ryzyka makrosomii płodu. Probiotykoterapia ciężarnych wykazała też pozytywny wpływ na wzrost tempa przemiany materii. Do badania wykorzystano szczepy: Lactobacillus rhamnosus GG, ATCC 53 103, Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterium lactis Bb12.

Kolejne badania wykazały również, że probiotykoterapia w ciąży przyczynia się do obniżenia glikemii na czczo (FBG), zmniejszenia oporności na insulinę oraz stężenia insuliny u ciężarnych.3,4,5 Szczep Lactobacillus acidophilus LA02 (DSM 21717) charakteryzuje się również właściwościami hamującymi namnażanie się drożdżaków tj.: Candida albicans i bakterii patogennych w drogach rodnych, m.in. E.coli6 .

Rola probiotycznych bakterii z rodzaju Bifidobacterium

Niezwykle korzystne i niezbędne dla kobiet w ciąży są probiotyczne bakterie z rodzaju Bifidobacterium. Jak potwierdziły badania, mają one zdolność syntezy witamin7 z grupy B, m.in. witaminy (B1), pirydoksyny (B6), kobalaminy (B12), kwasu nikotynowego oraz kwasu foliowego8.

Liczne badania potwierdziły również skuteczność szczepu Bifidobacterium breve BR03 (DSM 16604) w minimalizowaniu stanów zapalnych, w tym stanów zapalnych sutka9.

Dlaczego kobiety w ciąży powinny zażywać probiotyki?

Probiotyki w ciąży a ograniczenie ryzyka AZS i egzemy u dzieci

Fińskie badania naukowe z 2001 r. dowiodły, jak wiele korzyści zdrowotnych zapewnia szczep Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103). To dzięki jego obecności probiotyki dla ciężarnych wykazują wpływ m.in. na zmniejszenie wystąpienia ryzyka atopowego zapalenia skóry (AZS) bądź egzemy u dzieci10.

W badaniu Kaliomakiego wzięło udział 159 kobiet w ciąży, które przez 2-4 tygodnie przed terminem porodu, raz dziennie przyjmowały szczep Lactobacillus GG (ATCC 53 103). Natomiast po porodzie matka bądź dziecko przyjmowali ten szczep przez ok. 6 miesięcy.

Badanie wykazało, że dzięki zastosowanej probiotykoterapii liczba dzieci (kobiet, które wzięły udział w badaniu), u których wystąpił wyprysk atopowy, zmniejszyła się o połowę, w porównaniu do grupy kontrolnej, Badanie to zostało powtórzone jeszcze dwukrotnie, w 2005 i 2007 r. wśród dzieci w wieku od 0 do do 48. miesiąca życia. Potwierdzono wówczas, iż probiotyk przeznaczony dla kobiet w ciąży, który zawiera szczep Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53 103), zmniejsza ryzyko wystąpienia egzemy u dzieci w wieku od 2-4 lat11,12. Ponadto wykazano bezpieczeństwo stosowania tego rodzaju probiotyku w okresie okołoporodowym.

Liczne badania13 w zakresie probiotykoterapii w ciąży, przyczyniły się do opracowania przez Światową Organizację Alergologiczną (WAO) rekomendacji dotyczących stosowania probiotyków w czasie ciąży i karmienia piersią, przez kobiety pochodzące z rodzin o wysokim ryzyku wystąpienia choroby alergicznej14.

Probiotykoterapia w okresie ciąży i karmienia piersią, zapewnia szereg korzyści dla zdrowia matki i dziecka.  Aby zapewnić właściwe działanie i bezpieczeństwo probiotykoterapii w ciąży, warto sięgać po klinicznie przebadane probiotyki/synbiotyki, przeznaczone specjalnie dla kobiet w ciąży i karmiących.

Jednym z takich probiotyków, jest synbiotyk dla kobiet w ciąży i karmiących piersią Lactinova® mama, w którego składzie znajdują się przebadane klinicznie, mikroenkapsułowane15 probiotyczne szczepy bakterii z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus oraz rozpuszczalny błonnik Fibregum. Synbiotyk ten wykazuje pozytywny wpływ na odporność matki oraz dziecka. Preparat ten ponadto wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy ciążowej czy ograniczenie ryzyka atopowego zapalenia skóry bądź egzemy u dzieci.

Tekst powstał we współpracy z firmą Hexanova.

 

Źródła:

  1. Seremak A., Drews K., Mazela J., Pięta B.., Muszyński J.: Doustne stosowanie probiotyku Lactinova® mama w okresie perinatalnym – ocena zespołu ekspertów i rekomendacje. 2021
  2. Barrett H., Nitert MD., Conwell LS., Callaway LK.: Probiotics for prevent- ing gestational diabetes (Review), Cochrane Database Syst Rev 2014 Feb 27;2014(2):CD009951
  3. Taylor BL., Woodfall GE., Sheedy KE., O’Riley ML., Rainbow KA., Bramwell EL., Kellow NJ.: Effect of Probiotics on Metabolic Outcomes in Pregnant Women with Gestational Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients 2017, 9, 461
  1. Tzu-Rong P., Ta-Wei W., You-Chen C.: Effect of Probiotics on the Glucose Levels of Pregnant Women: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Tri- als. Medicina 2018, 54, 77
  2. Zhang I., Ma S., Wu S., Guo C., Long S., Hongzhuan Tan H.: Effects of Pro- biotic Supplement in Pregnant Women with Gestational Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trial. Journal of Diabetes Research. Volume 2019
  3. Murina F, Graziottin A, Vicariotto F, et al. Can Lactobacillus fermentum LF10 and Lactobacillus acidophilus LA02 in a slow-release vaginal product be useful for prevention of recurrent vulvovaginal candidiasis? A clinical study. J Clin Gastroenterol 2014;48(Suppl 1):S102-5
  4. Magnúsdóttir S., Ravcheev D., De Crécy-Lagard V., Thiele I.: Systematic genome assessment of B-vitamin biosynthesis suggests co-operation among gut microbes, Front Genet. 2015; 6: 148
  5. Pompei A., Cordisco L., Amaretti A., Zanoni S., Matteuzzi D., Rossi M.: Fo- late production by bifidobacteria as a potential probiotic property. Microbi- ol. 2007 Jan, 73: 179-18
  6. Quagliariello A., Aloisio I., Bozzi Cionci N., Luiselli D., D’Auria G., Marti- nez-Priego L., Pérez-Villarroya D., Langerholc T., Primec M., Mičetić-Turk D., Di Gioia D..: Effect of Bifidobacterium breve on the Intestinal Microbiota of Coeliac Children on a Gluten Free Diet: A Pilot Study, Nutrients 2016 Oct 22;8(10):660
  7. Nicola S., Mogna L., Allesina S., Barba M., Deidda F., Lorenzini P., Raiter E., Strozzi GP,, Mogna G.: Interaction between probiotics and human immune cells, Supplement to AgroFOOD industry hi-tech – March/April 2010 – vol 21 n 2
  8. Kalliomäki M., Salminen S., Arvilommi H., Kero P., Koskinen P., Isolauri E.: Probiotics in primary prevention of atopic disease: a randomised place- bo-controlled trial, Lancet 2001; 357: 1076–79
  9. Laitinen K., Kalliomäki M., Poussa T., Lagström H., Isolauri E.: Evaluation of diet and growth in children with and without atopic eczema: follow-up study from birth to 4 years, British Journal of Nutrition (2005), 94, 565–574
  10. Kalliomäki M., Seppo Salminen S., Tuija Poussa T., Isolauri E.: Probiot- ics during the first 7 years of life: A cumulative risk reduction of eczema in a randomized, placebo-controlled trial. J Allergy Clin Immunol 2007 Apr;119(4):1019-21
  11. Cuello-Garcia CA, Brożek JL, Fiocchi A, Pawankar R, Yepes Nuñez JJ, Terracciano L., Sh Gandhi S., Agarwal A., Zhang Y., Holger Schünemann J.: Probiotics for the prevention of allergy: A systematic review and me- ta-analysis of randomized controlled trials. J Allergy Clin Immunol. 2015 Oct;136(4):952–61
  12. Fiocchi A., Pawankar R., Cuello-Garcia C., Ahn K., Al-Hammadi S., Agarwal A., Beyer K., Burks W., Canonica GW., Ebisawa M., Gandhi S., Kamenwa R., Lee BW., Li H., Prescott S., Riva JJ., Rosenwasser L., Sampson H., Spigler M., Terracciano L., Vereda-Ortiz A., Waserman S., Yepes-Nuñez JJ., Jan L Schünemann B&HJ..: World Allergy Organization-McMaster University Guidelines for Allergic Disease Prevention (GLAD-P): Probiotics, World Al- lergy Organization Journal (2015) 8:4
  13. Del Piano M., Carmagnola S., Ballarè M., Balzarini M., Montino F., Pagliaru- lo M., Anderloni A., Orsello M., Tari R., Sforza F., Mogna L., Mogna G.: Com- parison of the kinetics of intestinal colonization by associating 5 probiotic bacteria assumed either in a microencapsulated or in a traditional, uncoated form. J Clin Gastroenterol. 2012; 46 Suppl:S85-92.

PRZECZYTAJ INNY TEKST Z CYKLU #PORADNIKPOŁOŻNEJ:

 

https://www.facebook.com/everethnews

Dodaj komentarz

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Kontynuuj zakupy